Merak ilmin yarısıdır

Geçen günü bir paneldeydim. Panelde konuşmacılardan biri konuşmasının bir yerinde “aksiyom” kelimesi hakkında bazı açıklamalarda bulundu…

Her ne kadar atalarımız/büyüklerimizMerak insanı mezara sokar” ya da  Fazla merak iyi değildir” demişse de, insan merak etmeden bir şeyleri öğrenemez, merak etmeden başaramaz, anlayamaz, sorgulayamaz, tanıyamaz, tanımlayamaz ve hatta sevemez de.

Yine büyüklerimiz “Merak ilmin yarısıdır” demişler. Her iki söz tezat gibi duruyorsa da öyle değil.

Neden mi!

Çünkü bu konuda da atalarımız “Her şeyin azı karar çoğu zarar” demişler.

Buna merak ta dahil.

Ancak meraksız insan da olmaz ki!

Olmamalı da.

Çünkü öğrenme isteği; bir bilginin doğru, sağlam ve kalıcı olarak öğrenilmesi için ilk şarttır. Öğrenme yollarının başında da bilmediğimiz konuları ilgili kaynaklarda aramak ya da bilenlere danışmak ve sormak gelir.

“Aksiyom”u öğrenme merakım üzerine internetten TDK’nın web sitesindeki Güncel Türkçe Sözlüğe müracaat ettim.

Ne göreyim!

Fransızca “axiome” kökenli bir kelime. Hem de mantık kategorisinde. Ya Türkçe karşılığı. Oda Belit”.

Tabiî ki “belit”te aksiyom gibi bana pek tanıdık gelmedi. Bu sefer merakımı belit ile sürdürdüm.

Belit ise “Kendiliğinden apaçık ve bundan dolayı öteki önermelerin ön dayanağı sayılan temel önerme” olarak yazılmış. Bunlardan başka; “mütearife” ve “aksiyom”da verilmiş.

Aksiyom daha yalın hali ile  “Bir sistemin ya da şeyin olmazsa olmaz öğesidir./parçasıdır. Aksiyomlardan biri olmazsa ya da eksik kalırsa o sistem ya da şey sekteye uğrar ya da olmaz”.

***

Merakın neticesinde yeni şeyler keşfetme ve öğrenme isteği bende hep bir heyecan oluşturmuştur ve oluşturuyorda.

Bu tür meraklanmalarımda bugünkü öğretim sistemimizin kısırlığını ve sığlığını bir o kadar daha çok fark ettim ve ediyorum.

Buda başta beni üzüyor.

Hem kendim hem de vatanımın sakinleri için üzülüyorum.

Yazık ettiler.

Hem de ne yazık!

***

Nasıl ki dünya ahiretin tarlasıysa, merakı da bu tarlaya ekilen bir mahsul/ekin olarak düşünülebiliriz.

Niçin merak etmeliyiz? diye sorduğunuzda;

“Allah için merak etmeliyiz” derim.

Merakınız, heyecanınızın yakıtı olsun. Ancak kontrolsüz olmasın…

Sağlıcakla kalın.

 

İlgilisine Deyişler…

Güzel soru, ilmin yarısıdır. Hz. Muhammed (S.A.V.)

Merak; dinç ve gayretli kafaların, devamlı ve kesin karakteristiklerinden biridir. Samuel Johnson

Dimağı gençleştiren şeyler sürpriz, merak ve sevgidir. Harold Nicolson

Merakı olmayan hiçbir şey öğrenemez. J. W. Goethe

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir