Kaos, kasırga, kelebek ve ilmi çalışmalar…

“Düzen alışkanlıkları beslerken, kaos da yaşamı besler.”  der Henry Adams.

Kaos, günlük dilde belirsiz ya da rastgele davranışın varlığına işaret eder. İçeriğinde karmaşa gibi olumsuz bir anlamı da barındırır.

Kaos varsayımı; başlangıç koşullarına aşırı duyarlılık (“kelebek etkisi” olarak da bilinir), neden ve sonuçların orantılı olmayışı ve nonlineerlik gibi üç ana özellik üzerine oturur.

Pekibaşlangıç koşullarına aşırı duyarlılık ya da diğer ifadesi ile “kelebek etkisi” (butterfly effect) nedir ve nasıl anlaşılmalı ya da yorumlanmalıdır.

Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine “kelebek etkisi”  (butterfly effect) denir. Ya da bir başka tanımlamayla dünyanın öbür ucunda bir kelebeğin kanat çarpışı bir olaylar zincirini tetikleyip bambaşka bir coğrafyada fırtınaya neden olabilir…

Bu çıkarıma ya da teoreme nasıl ulaşılmış?

Bundan yıllar önce çok büyük bir kasırga Avustralya’nın güneyinde teşekkül eder. Bu kasırga kuzeye doğru gitmektedir. Kasırga, Hint ve Çin’e gidecek ve milyonlarca insanın hayatına son verecek. Her türlü enerjiyle dolmuş ve insanlığın üzerine gitmektedir. Tüm insanlık da bu olayı izlemektedir. Herkes büyük bir felaket beklerken; bu büyük kasırga Avustralya’yı geçtikten sonra Hint ve Çin’e gidecekken, yön değiştirerek yönünü okyanusa çevirir ve bütün enerjisini okyanusa boşaltır. İnsanlık büyük bir felaketten kurtulur.

Bu durum karşısında meteorolojistler, fizikçiler ve kimyacılar seferber olurlar ve bu muazzam gücün, Avustralya’nın kuzeyinden gelip ve Asya’ya yönelip her şeyi kasıp kavurması gerekirken, nasıl oldu da yön değiştirdi?

İncelemeler sonucunda ittifakla şu sonuca varılır. Yılın o zamanında Avustralya’da topluca göç eden bir kelebek türü olduğu ve bu kelebeklerin topluca göç ettikleri için kanat çırpmaları sonucu ortaya çıkan hava akımı kasırganın yönünü değiştirmiş ve olası birçok felaketin önüne geçmişti.

Şu anda dünyada meydana gelen toplumsal felaketlerin, zulüm ve savaşların, ahlaki yozlaşma ve çöküntülerin akın akın üstümüze geldiğini gözönüne alırsak, tek başımıza bunlara karşı koymamız imkansız gibi görünüyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, yapılacak bazı ilmi/fikri küçük çalışmalar büyük felaketlerin önlenmesine sebep olabilir.

Çünkü fikri çalışmalar o kadar önemlidir ki kasırga halinde insanlığı felakete sürükleyen birçok hareketlerin ya da toplumsal kasırgaların yönü bir kelebek kadar etkisi olan fikir[ler] yoluyla yönünden çevirebilmek mümkündür.

Bundan dolayı kendinizi ve yapılan ya da yapılacak ilmi/fikri çalışmaları küçümsemeyin…

Kelebek deyip geçmeyin…

“Fırtınalara yön veren kelebeklerin kanat çırpışıdır”.

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

  • Ersan Bilgin, “Kelebeklerin Kanat Çırpışı Felaketleri Önler”, burhandergisi.com, 09 Mart 2012.
  • Psikoloji Edebiyattır’dan Edebiyatta Psikoloji’ye, biltek.tubitak.gov.tr

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir