Kadim Şehrin Şikayetini Dillendirmek!

Eşsiz coğrafyasına, tarihsel ve kültürel miraslarına karşın, insana değil taşıtlara öncelik veren ulaştırma politikaları yüzünden İstanbul’da, yaşayanlar için başta hayat gittikçe zorlaşmakta, ekonomik, sosyal ve ekolojik maliyetler katlanarak artmaktadır.

***

Birkaç hafta sürecek olan bu yazı dizisinde “Bugün nasıl bir İstanbul’da yaşıyoruz ve gelecekte nasıl bir İstanbul’da yaşamak istiyoruz?” sorusuna ayrıntılı yanıt aramaya çalışacağız.

Bakalım ne kadar başarılı olacağız…

***

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de, bugün itibarıyla trafiğe kayıtlı yaklaşık 19 milyon taşıt bulunmaktadır. Bu taşıtların %52,1’ini otomobil, %16,3’ünü kamyonet, %15,2’sini motosiklet, %8,6’sını traktör, %4,2’sini kamyon, %2,3’ünü minibüs, %1,1’ini otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturmaktadır.

Bu motorlu karayolu taşıtlarından 2,3 milyonu otomobil olmak üzere toplam 3,4 milyonu İstanbul’da bulunmaktadır (TÜİK).  İstanbul’da her 1000 kişiye 238 taşıt1 ve 159 otomobil düşmektedir.

***

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) verilerine göre İstanbul’un gelişim bölgelerindeki araç sayısının meydana getirdiği trafikte 5 yıl öncesine göre %20’ye varan artışlar olmuştur. İstanbul’un yeni cazibe merkezleri arasında gösterilen bölgelerdeki ulaşım yolları konut artışına paralel olarak geliştirilemeyince, oturanlar için adeta “trafik çilesi” denilen durum ortaya çıkmıştır. Araçlarıyla evden işe-işten eve gitmeye çalışanlar için eve varış süresi 5 yıl önceki verilere göre özellikle akşam saatlerinde 20 ila 40 dakika daha uzamıştır. Avrupa ve Anadolu yakasında 2017 yılına kadar hayata geçirilmesi planlan yeni 80 bin konutla birlikte araç trafiği de artacağı için ulaşım ve altyapı yatırımlarının ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmaktadır.

***

Bir sonraki yazımızda trafik sıkışıklık endeksinde İstanbul’un dünya birinciliğini masaya yatıracağız…

Şimdilik sağlıcakla kalın.

 

1 TÜİK projeksiyonlarına göre İstanbul’un nüfusunun 2015 yılında yaklaşık 14,6 milyon, 2020 yılında 15,8 milyon, 2023 yılında da 16,5 milyon kişiyi aşması beklenmektedir (İsimsiz, 2014-d). Bu hesaplamada İstanbul nüfusu 14 milyon olarak alınmıştır.

 

Not: Bu köşe yazısı Geleceğin Şehri Sempozyumunda tarafımdan sunulan “Geleceğin Şehirlerinde Araç ve Trafik Yönetimi: İstanbul Örneği” isimli makaleden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir