İsrafa karşı altı sıfır = 100

Japon üretim sisteminde “israf, ürün üzerinde katma değer oluşturmayan tüm faaliyetlerdir. Bu bağlamda israfı iki şekilde tanımlamak mümkündür.

Bunlardan ilki, ürün üzerinde değer oluşturmamasına rağmen, mevcut teknolojiler ve üretim varlıkları nedeniyle kaçınılmaz olan israflar (kaliteyi sağlamak ve sürdürülebilir kılmak için muayene yapmak gibi).

İkincisi ise;

Hiçbir değer oluşturmayan ve hemen kaldırılabilen israflardır.

Ohno bir üretim sisteminde 7 tane israftan bahseder. Bunlar;

Üretim fazlası,

Ölü zamanlar,

Nakliye ve gereksiz bakım,

Gereksiz ya da uygun olmayan çalışma süreçleri,

Stok fazlası,

Gereksiz hareketler,

Hatalı parça üretilmesidir.

Japon üretim sisteminde kritik başlangıç noktası, değerdir ve değer ancak nihai müşteri tarafından tanımlanabilir.

Değer tanımının anlamlı olabilmesi için, müşterinin ihtiyaçlarını belli bir zamanda belli fiyattan karşılayan belli bir ürün (mal, hizmet ya da sıklıkla ikisinin birleşimi) cinsinden ifade edilebilmesi gerekir.

Bu bağlamda “entegre fabrika”önem kazanır.

Peki entegre fabrika nasıl oluşur diye sorar gibi olduğunuzu duyuyorum.

Entegre fabrika, teknik boyutlarıyla altı sıfırdan oluşan bir üretim modelidir.

Bu altı sıfır;

Sıfır stok (sıfır mal fazlası, sıfır depo),

Sıfır hata,

Sıfır çelişki,

Üretimde sıfır ölü zaman,

Müşteri için sıfır bekleme süresi,

ve

Sıfır bürokrasi ve sıfır gereksiz iletişimden oluşur.

Ne mutlu bu biçimde sıfırlarının sayısını arttıranlara. Çünkü bu sıfırlar fabrikayı yüze tamamlayan sıfırlar.

Sıfırınız ve yüzünüz bol olsun.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir