Elektrikli Nissan Leaf: Mavi dünyanın yıldızı

Fosil yakıtların kullanımı azaltıldığında düşük CO2 salınım değerleri elde edilerek çevreyi daha az zarar vermek mümkün olacak.

Motorlu taşıtlar, yüksek CO2 salınım değerleriyle çevreye olan tehditleri arttırıyor. Bu konuda duyarlı üreticilerden biri de hiç şüphesiz Nissan.

Nissan, seri olarak üretilen ilk elektrik motorlu aracı Leaf ile üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor.

Yakıt ekonomisini geliştirmek, gürültü ve egzoz emisyonlarını minimize etmek amacıyla çevre dostu teknolojilerle donatılmış duyarlı bir ekonomist “Leaf”.

2005 yılında hibrid Toyota Prius ilk alternatif yakıtlı otomobil olarak “Yılın Otomobili”seçilmiş ve sürpriz yapmıştı. Şimdi de aynı ödül Nissan Leaf’in. Bana göre bu sonuç sürpriz değildi.

Yaklaşık 273 kg’lık (600 lb) ve 24 kWh’lik lityum-iyon akülü 2011 model Nissan Leaf’te, 280 Nm’lik tork ve 107 HP’lık (80 kW) güç üreten yüksek tepkili senkron AC motor (High-response synchronous AC Motor) görev yapıyor. Boyutları (u/g/y) 4445, 1770 ve 1550 mm olan aracın, dingil mesafesi ise 2610 mm’dir. İki ileri kademeli şanzımanıyla saatte yaklaşık 145 km yol kat edebilen ve 205/55 R 16 lastiklerle yola tutunan aracın yavaşlatılmasında ve durdurulmasında; önde hava kanatcıklı soğutmalı ve arkada katı diskler görev üstlenmektedir. Hem de frenleme anında frenleme enerjisinin geri kazanılması gibi bir özellikle.

Eşsiz, kullanışlı ve yumurtamsı olmayan (Non-space-egg) dizaynı,

Kompakt boyutları,

Beş kişilik oturma alanı,

Beş kapılı tasarımı,

Aerodinamik LED’li aydınlatmaları,

Premium modelde güneş paneli seçeneği,

Kendine özgü telematik sistemi,

Temel de “normal”ve “eco”olarak iki sürüş modu,

Gelişmiş aktif ve pasif emniyet özellikleri,

Kararlı hızlanma, kumanda edilebilme ve frenleme yeteneği,

Rejeneratif fren sistemi,

Düz tork eğrisi ve yeterli performans,

Günlük 10 ile 25 km arasındaki şehir içi sürüşler için ideal oluşu,

Başarılı ön görüşü, hakim yan aynaları ve iyi geri görüş açıları,

Yaklaşık 140 km/h’lik maksimum hızı,

160 km’lik menzili,

8 yıl/100.000 millik (160.000 km) akü garantisi,

Standart 110 V ile 16 – 20 saat, 220 V ile 6-8 saat ve hızlı şarjda 25-30 dakikalık şarj süreleri,

Ve sayamadığımız tüm diğer premium özellikler.

Hepsi Leaf’te.

Portekiz’de kullanma fırsatı bulduğum Leaf;

öncü,

mavi dünyalı (blue earth) ve

ekonomik kullanım sunan bir aile otomobili.

Tüm bu özellikler ona Oscar kazandırdı.

Darısı 2011 yılında yollara çıkacak olan elektrikli Renault Fluence’in olsun…

Bahtları açık olsun.

Tebrikler Nissan.

Tebrikler Renault.

Tebrikler.

Nissan Leaf Videosu için Tıklayınız…

Teşekkür: Gezimize aracılık eden başta Renault Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar Beye, İSPARK AŞ Genel Müdürü Kadir Gurbetci Beye, Enerji AŞ Genel Müdürü Adnan Çelik Beye, Renault’tan Atilla Akcen Beye ve Ümit Çevik Beye, Enerji AŞ’den İsmail Adıyıl Beye ve Kerim Nalbant Beye ayrıca Portekiz’de bizleri karşılayan ve bilgilenmemize vesile olan tüm yetkililere koca bir teşekkürü borç bilirim.

İstanbul – 11/12/2010 – Dr. Abdullah Demir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir