Çocuk koltuğu seçimi ve güvenli kullanımında altın kurallar

Uygun bir bebek ya da çocuk koltuğu seçtikten sonra üreticinin monte ve kullanım için vereceği talimatları okuyup harfi harfine uygulayınız. Çocuk güvenlik koltuğu sistemi çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna uyumlu ve ayrıca araçta güvenli ve sağlam bir şekilde monte edilmiş olmalıdır. Çocukların belli boy ve kiloya erişip aracın emniyet kemeri sistemlerini güvenlice kullanıncaya kadar işe yarayacak, tüm ebatlardaki çocuklar için değişik türlerde koltuk sistemleri bulunur.

Kaza istatistikleri, ön koltuk yerine arka koltuktaki çocuk koltuğuna yerleştirilmiş çocukların daha güvende olduklarını göstermektedir.

Çocuk koltuğu sistemlerini kullanamayacak kadar büyüyen çocuklar arka koltuğa oturmalı ve düzgün takılmış, omuz kısmı boyundan olabildiğince uzakta konumlandırılmış ve alt kısım da kalçaları sarmış halde kullanılacak emniyet kemerlerini kullanmalıdır. Kemer pozisyonunun doğru konumda olup olmadığını anlamak için zaman zaman kontrol ediniz. Eğer çocuk ön koltukta oturmak zorunda ise omuz kısmını saran kemerin çocuğun yüzünden ya da boynundan dolanmadığından emin olun. Eğer böyle bir durum varsa, emniyet kemeri çocuğun omzunda olacak şekilde çocuğu aracın merkezine doğru yakınlaştırın.

Bebeklerin ve küçük çocukların, kullanımı için onaylı koltuklarda güvenlik altına alınmamış olması, bir çarpışma anında yaralanma hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu konunun ehemmiyetini kavramamıza yardımcı olması münasebetiyle bir örnek vermek isterim. Bir çarpışma esnasında bebek tutamayacağınız kadar ağırlaşır. Örneğin, 40 km/h hızla giden bir araçta herhangi bir çarpışma anında 5,5 kg ağırlığındaki bir bebek kollarınıza 110 kg kuvvet uygulayacaktır. Bu örnek her şeyi anlatmaya yetiyor gibime geliyor.

Şimdi de büyük çocukların araçta taşınmasına gelelim. Çocuk koltuğu için çok büyük olan çocuklar, daima arka koltukta oturtulmalı ve burada bulunan emniyet kemerlerini kullanmalıdır. Kucak kemeri, kalçalara iyice oturacak şekilde, mümkün olduğu kadar gövdenin alt kısmına takılmalıdır. Büyük çocuklar (12 yaş üzeri) ön koltuğa oturtulmuşsa, çocuk mevcut kucak/emniyet kemeri ile iyice korunmuş olmalıdır ve koltuk en arka konuma getirilmelidir. 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. 12 yaş ve altındaki bir çocuğu ASLA ön koltuğa oturtmayınız. KESİNLİKLE arkaya bakan bir çocuk koltuğunu aracın ön koltuğuna yerleştirmeyiniz. Eğer omuz kemeri kısmı çocuğun boynuna veya yüzüne hafifçe değiyorsa, çocuğu aracın ortasına daha yakın koymayı deneyin. Eğer omuz kemeri hâlâ boynuna veya yüzüne değiyorsa, çocuğun tekrar çocuk koruma sistemine oturtulması gerekir.

Konu hakkında başka sorularınız olursa ya da çocuk koltuğunu uygun olarak takıp takmadığınızdan şüphe içerisindeyseniz, çocuk koltuğu üreticisine başvurun. Buna rağmen aracınıza çocuk koltuğunun montaj edilmesinde sorun yaşıyorsanız, ilgili aracın yetkili servisiyle irtibata geçiniz.

Çocuk koltuklarının arka yan koltuklara takılması: Çocuk emniyet sisteminin arka yan koltuklara takılması için, kucak/emniyet kemerini makaradan çekip uzatınız. Çocuk emniyet sistemini arka koltuğa yerleştiriniz, emniyet kemerini koltuğa takınız, emniyet kemerinin boşluğunu alınız. Emniyet kemeri kucak kısmının çocuk koltuğunu sıkıca sardığından ve omuz kısmının ise çocuğun başı veya boynu için engel oluşturmayacak şekilde olduğundan emin olunuz. Çocuk koltuğunun bu şekilde yerleştirilmesinden sonra, koltuğu her yöne doğru hareket ettirerek sağlam bir şekilde sabitlenmiş olduğundan emin olunuz.

Çeşitli kotluk konumları için çocuk koltuğu sistemlerinin montaj uygunluk tablosu

Ağırlık/Yaş GrubuKoltuk pozisyonları (veya diğer konumlar)
Ön yolcuArka sağ/solArka orta
Grup 010 kg’a kadar (0-9 ay)UDÜ+UD
Grup 0+13 kg’a kadar (0-2 yaş)UDÜ+UD
Grup I18 kg arası (9-36 ay)UDÜ+UD
Grup II15 ile 25 kg arası (3-12 yaş)UDÜUD
Grup III22 ile 36 kg arası (3-12 yaş)UDÜUD
Ü: Bu ağırlık grubunda kullanımı onaylanmış “üniversal”kategorisi koltuklar için uygun.
UD: Koltuk pozisyonu bu ağırlık grubundaki çocuklar için uygun değildir.
+: Bu ağırlık grubunda kullanımı onaylanmış üniversal kategorisindeki ISOFIX öne bakan çocuk koltuğu sistemleri için uygundur. 

Çocuk koltuğunun seçimi ve güvenli kullanımında 16 altın uyarı.

  • Çocuk güvenlik koltukları değişik ebat ve konfigürasyonlarda bulunmaktadır. Aracınızın iç mekanının ve koltuklarının şekline ve boyutlarına bağlı olarak tüm çocuk güvenlik koltukları aracınıza uymayabilir.
  • Aracınıza takacağınız çocuk güvenlik koltuklarının araca uyumundan ve emniyet kemerleri ile çocuk güvenlik koltuğu sabitleme noktaları da hesaba katılarak araca düzgün bir şekilde monte edilmesinde tabii ki sorumlu olan sizlersiniz.
  • Yolcu tarafı hava yastığı aktif yani devrede olan araçlarda 140 cm’den (bazı kaynaklarda 150 cm’den) kısa boylu hiç kimse ön yolcu koltuğuna oturtulmamalıdır.
  • Çocuk emniyet sistemleri için çok büyük olan çocuklar arka koltuklarda oturtulmalı ve buradaki kucak/omuz kemerini kullanmalıdır. Çocuklar kesinlikle yolcu koltuğuna oturtulmamalıdır.
  • Araçta seyahat ederken bir bebeği asla kucağınızda ya da ellerinizde tutmayınız. Bebekleri ve küçük çocukları onların kullanımı için onaylı koltuklarda güvenlik altına alınız.
  • Çocuk ya da araç için doğru boyutta olmayan bir çocuk güvenlik koltuğu ya da araca düzgün monte edilmemiş bir çocuk güvenlik koltuğu bir kaza anında çocuğun ve diğer yolcuların ciddi şekilde yaralanmasına sebep olabilir.
  • Genellikle araçlar, sadece üniversal çocuk koltuğunun arka yan koltuklara takılması için tasarlanmıştır.
  • Üniversal çocuk koltuğu, ön yolcu koltuğuna ve/veya arka orta koltuğa takılmamalıdır.
  • Aracınız hareket halindeyken çocuğun koltukta ya da arabanın yük taşımak için kullanılacak çeşitli kargo alanlarında ayağa kalkmasına ya da çömelmesine kesinlikle izin vermeyin.
  • Çocuk koltuğu kullanılmadığında, sırasıyla çocuk koltuğu araç emniyet kemeriyle emniyete alınmalı ya da bagaj bölmesine yerleştirilmelidir. Veyahut ta araçtan çıkarılmalıdır. Bu şekilde ani duruş veya kaza sırasında araç içinde savrulmamasını sağlamış olursunuz.
  • Eğer aracınızda yan hava yastıkları bulunuyorsa çocuk koltuğunu aracın ön koltuğuna monte etmeyiniz.
  • Perde hava yastıkları ile donatılmış olan araçlara çocuk emniyet sistemini monte etmeden önce, daima aracın kullanım kılavuzunda bulunan perde hava yastığı sistemleri ile ilgili emniyet bilgilerini dikkatlice okuyunuz.
  • Bir çocuk emniyet kemeri ya da çocuk koltuğu sistemi güneşli bir günde kapalı bir araç içinde kaldığında, dışarıdaki sıcaklığın çok sıcak olduğu hissedilmese bile çok ısınabilmektedir. Çocuğu koltuğuna yerleştirmeden önce koltuk örtüsünü ve tokayı kontrol etmeyi unutmayınız.
  • Arka koltuktaki dış kucak/emniyet kemerinin omuz kısmı, daima omuzun ortasından geçecek şekilde takılmalı, boyun veya sırt üzerinden geçirilmemelidir. Çocuğun emniyet kemeri tokasına doğru oturtulması, kemerin doğru takılması için fayda sağlar. Emniyet kemerinin kucak kısmı, çocuğun kalçasını mümkün olduğu kadar alt taraftan saracak şekilde takılmalı ve iyice sıkı bağlanmalıdır.
  • Koltuk arkalığına “asılan” tipte çocuk koltuğu veya çocuk emniyet sistemi kullanmayınız. Bunlar bir kaza sırasında yeterli korumayı sağlamaz.
  • Çocuk koltuğu sağlam bir şekilde sabitlenmemiş ise, bir çarpışma sırasında çocuğun ciddi olarak yaralanması veya ölmesi riski artar.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir