Buz dağı ve kalitesizlik

Kalitesizliğin maliyeti, buzdağına benzer.

Buzdağının suyun üstünde kalan kısmı, bana kalitesizliğin ölçülebilen maliyetleridir gibi geliyor.

Çünkü;

işçilik hataları,

bozuk/hatalı parçalar,

garanti

ve

yinelenen işlerin maliyetleridir.

Buzdağının suyun altında kalan kısmı ise,

yani kalitesizliğin ölçülemeyen maliyetleri ise çok daha büyüktür.

Bunlar ise;

müşteri tatminsizliğinin maliyeti,

müşteri şikayetlerinin maliyeti,

müşteri kaybının maliyeti,

imaj kaybının maliyeti

ve

pazar kaybının maliyetidir.

“Kötü hizmet eşittir kayıp müşteri”demektir.

Ondan dolayı kalitesiz hizmet sunan yetkili servislerin geleceği yoktur.

Kalitesiz iş yapan bir servisçinin de “iş güvencesi”yoktur.

O halde “kalite”, hizmet sunan kişi veya kuruluş için “güvence”demektir.

Kaliteli hizmet sunan kişi veya kuruluşların gelecek için kaygılanmaları ise anlamsızdır.

Sözün özü: Kalitesizlik, önemli sonuçlar doğurur. Bu sonuçlara katlanmak istemeyen kişi, kurum ya da kuruluşlar toplam kalite anlayışını benimsemelidir. Aksi takdirde ömür sermayelerini hızlı tüketeceklerin söylemek kehanet olmasa gerek.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Burak ÇETİNKAYA dedi ki:

    Sayın hocam,
    Kalite konusunda bilinçlenmenin yolu, işletmelerin çalışanlarına iş ahlakı onusunda eğitime tabii tutmalarından ve kurumsal bir iş ahlakı politikası uygulamasından geçiyor da diyebiliriz. İşininizi bir çalışan olarak iyi yapmanızın yanında, dürüstlük ve güvenilirlik önemli bir kalite faktörüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir