Büyük insanların gizemi var mıdır?

Sabır ve ısrar denilince herhalde akla gelmesi gereken hikaye bambu ağacının hikayesi olur.

Ağacın önce tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilir tohum sulanır ve gübrelenir fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla besinci yılda da bambu tohumuna su ve gübre vermeye devam ederler. Ve neticede beşinci yılın sonlarına doğru bambu ağacı yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede boyu yaklaşık 27 metreye ulaşır.

Bu ağaç 27 metrelik boyuna altı haftada mı yoksa beş yıl altı haftada mı ulaşılmıştır?

Bu sorunun cevabı tabii ki beş yıl altı haftadadır.
Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl altı hafta süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydi?

İyi bir neticenin şartları; öncelikle yapılan işe inanmak, planlı çalışmak ve zorluklara karşı tahammül etmek ve hiçbir zaman geri dönmemekten yani vazgeçmemekten geçiyor.

Bu prensipler insanları “büyük” yapar…

****

Büyük insanlar, büyük ve soylu birer dağ gibidirler. Bin bir zahmetle kendilerine yürüyenlere sırlarını açarlar. Bunun için bu dağlara doğru yönelmek, yürümek, eteklerine yanaşmak, alttan yukarılarına doğru bakmak, sonra zirveyi göze alarak tırmanmaya koyulmak gerekiyor. Çetin bir iştir bu! Yorulmak ve susamak kaçınılmazdır. Yukarılara tırmandıkça, ışıklanırsınız. Boşluklarınız, eksiklikleriniz hemen açığa çıkar. Onlarla dolmaya, kendinizden boşalıp onlara dönüşmeye başlarsınız [1].

Onlarla yolculuk bitimsizdir adeta…

****

İnsan bir yolcudur. Bebeklikten, çocukluğa, çocukluktan gençliğe, gençlikten olgunluğa, olgunluktan ihtiyarlığa, ihtiyarlıktan kabre yani ölüme. Doğumla başlayan ve ölümle nihayet eren bu zaman zarfında insanlar yaşadıkları hayattan bazı acı veya tatlı tecrübe/ler/ elde ederler. Bu yolculuk; sağlık, sabır, sebat, selamet,  ilim ve istikamet ile yürütülürse hayat daha bir anlamlı ve deneyimler daha bir ölümsüz olur…

Ne mutlu dolu yaşayıp, başkalarının da dolmasına vesile olanlara…

İlgilisine Deyişler

  • Proje yöneticileri orkestra şefi gibidir; her biri bireysel notaları ve enstrümanlarında uzman olan ekip üyelerini bir araya getirir. Liderlerinin yönetiminde hepsi aynı tempoyu yakalar. L.R. Sayles
  • Yaptığım tüm işler arasında en hayati olan, bizim için çalışanların hünerlerini koordine etmek ve ortak bir amaca doğru yönlendirmekti. Walt Disney
  • Projeler iki yolla olur: a) Planlanır ve yürütülür. b) Yürütülür, durdurulur, planlanır ve sonra yürütülür.
  • Bir iş, tamamlanması için müsait olan tüm zamanı dolduracak şekilde genişler. Parkinson Yasası
  • Kritik yolu olmayan bir proje dümensiz bir gemiye benzer.  D. Meyer, Illinois Construction Law

[1] Nihat Dağlı, “Binalar niye ağaçlardan yüksek!” 14 Haziran 2010

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir