Bu haksızlık değil mi?

Araçların kullanıcı ve bakım el kitaplarını incelemeyi severim.

Bu sevgi herhalde bir zamanlar kullanıcı ve bakım/atölye kitapları hazırladığımdan gelmektedir.

Bu sıralar 2012 model Opel Insignia’nın kullanıcı el kitabını inceliyorum ve okuyorum.

Kitabın bir bölümü çok dikkatimi çekti.

Opel, kitapta aracın servis/bakım aralıkları ile ilgili olarak;

“Avrupa servis/bakım aralıkları”

ve

“Uluslararası servis/bakım aralıkları”

şeklinde iki farklı yöntem uygulamış.

Ne var bunda üretici değil mi tabii ki uygulayabilir diyebilirsiniz. Ne olduğunu cümleleri okuyunca daha iyi göreceksiniz.

Avrupa servis/bakım aralıkları kısmında “Servis ekranında farklı bir bilgi gösterilmediği müddetçe, her 30.000 km’de veya 1 yılda bir (hangisi önce tamamlanırsa) aracınıza bakım yapılması gerekmektedir. Avrupa servis planı aşağıdaki ülkeler için geçerlidir: Andorra, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Grönland, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere” cümleler yazılıydı.

Uluslararası servis/bakım aralıkları kısmında ise “Servis ekranında farklı bir bilgi gösterilmediği müddetçe, her 15.000 km’de veya 1 yılda bir (hangisi önce tamamlanırsa) aracınıza bakım yapılması gerekmektedir. Uluslararası servis/bakım aralıkları, Avrupa servis/bakım aralıkları dahilinde belirtilmeyen tüm ülkeler için geçerlidir” ifadeleri yer almaktaydı.

“Dananın kuyruğunun koptuğu yer” de burası.

Çünkü Türkiye bu kısma giriyor.

Eskiden şu söylenirdi. Türkiye’nin benzin ve dizel yakıt kalitesi düşük diye… Artık bu aşıldı. Çünkü ülkemizde satılan yakıtlar; EN590 dizel yakıt ve EN228 benzin (European Norm EN 228)yakıt normlarını sağlayacak düzeyde…

Ben şimdi Opel Türkiye Yetkilileri’ne şunu sormak istiyorum.

Türkiye’nin Fransa, Almanya ve İngiltere hariç şu aşağıda sayılan ülkelerden nesi eksik.

Andorra, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Grönland, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre

Sadece Avrupa Birliği üyeliği olsa gerek.

Bu haksızlıkta yol kalitemiz de bahane edilemez. Her ne kadar eksikler olsa da yollarımız eskisinden daha kaliteli.

Sözün özü ve özeti: Opel, yıl tarafında herhangi bir sorun olmayan servis/bakım aralığının kilometre kısmındaki 15.000 km’lik mağduriyeti gidermelidir.

Haksızlık etmek istemem ancak bu uygulamalar pek çok firma tarafından yapılıyor olabilir. Aracı olanlar bir zahmet kullanıcı el kitabını okuyarak bu haksızlığın giderilmesini isteyebilirler.

Hakkımız için daha çok mücadele, daha çok mücadele, daha çok mücadele…

Hak verilmiyorsa, alınması için gayret sarf edilmeli.

Çünkü bu çalışma başka bir haksızlığa sebebiyet vermeden yapılırsa kutsal bir çalışma olur.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir