Araç sürücüleri sıcaklara dikkat!

Trafik kazaları yaz mevsiminde artış gösteriyor. Tatil sezonunun açılmasıyla yollarda yaşanan yoğunluk, aşırı hız ve sıcaklar kazalara davetiye çıkarıyor. Sıcak hava, sürücülerin dikkatinin dağılmasına (konsantrasyon bozukluğuna) sebep olmaktadır. Sıcak havalar nedeniyle belli saatlerde sürücülerin vücut kimyası değişiyor. Ölümlü kazaların sıkça yaşandığı yaz aylarında, özellikle saat 11.00 – 15.00 arasında, aracında klima olmayan sürücülerin trafiğe çıkmamasını trafik otoriteleri tavsiye ediyor. Şiddetli sıcak günlerdeki seyirlerde; sürücüler ise sıcağın şiddeti azalana kadar araçlarını gölge bir alana çekerek kazalara davetiye çıkarmamalıdırlar. İstatistiklere göre yıl boyunca en çok trafik kazası Ağustos ayında meydana geliyor. Ayrıca varılacak yere kalan son kilometreler de kazaları tetikleyen nedenlerden.

Çünkü sabırsız bir milletiz!

Bu bağlamda trafik kazalarının önlenmesine yönelik bazı genel uyarılarda da bulunmam gerektiğine inanıyorum.

  • Sürücüler, uykularını iyi almış olarak yola çıkmalı.
  • Yola çıkmadan önce vücudu ağırlaştıran ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır.
  • Yola çıktıktan sonra sürücü iki saatte bir araçtan inerek kan dolaşımını hızlandırmalı. Yani 200 km’de bir 5-10 dakika mola verilmeli.
  • Emniyet kemeri mutlaka takılmalı.
  • Çocuklar arka koltukta oturtulmalı ve emniyet kemeri takılı olmalı.
  • Araçların bakımı yaptırılarak yola çıkılmalı.

“Yavaş gidin, yarım saat geç gidin; ama tek parça halinde gidin.”

Kazalardan uzak hayırlı yolculuklar dilerim.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir