Aşağı – Yukarı

Büyük bir ayakkabı firması, Pazar araştırması yapması için bir çalışanını Afrika’ya yollar. İncelemelerini bitirip ülkesine dönen çalışan genel müdürüne araştırma sonucunu şöyle açıklar:

–          Müdür Bey, Afrika’da kimse ayakkabı giymiyor. Orada yatırım yapmak doğru olmaz.

Ve sonuç; firma Afrika’da yatırım yapma defterini kapatır.

Başka bir ayakkabı firması da aynı şekilde bir çalışanını Afrika’ya Pazar araştırması yapmaya yolar. Bu çalışan ise müdürüne sonucu gayet heyecanlı bir şekilde şöyle açıklar:

–          Müdür Bey, Müdür Bey! Afrika’da çok büyük paralar kazanabiliriz, kimsenin ayakkabısı yok.  Herkese ayakkabı satabiliriz…

Ve sonuç; firma büyük paralar kazanır, çalışan da terfi eder.

Bu hikâyeden çıkarılacak kıssadan hisse nedir sizce?

***

Hayal gücü zengin olan insanlar, hayatta her zaman büyük işler yapmaya adaydır.

Düşünsenize biraz; Harry Potter, Spiderman, Superman serileri gibi çok büyük başarılara imza atmış ve milyarlarca insanı peşinden sürüklemiş birçok hikâye ve filmler hayal gücünün bir ürünü değil midir?

Ünlü bilim adamı Einstein bir sözünde;

“Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, hayal gücü ise her yere…” demiştir.

***

Şimdi patronlara sormak lazım…

Sizler personelinizin hayal gücünü arttırabilmesi ve sizleri çok ilerilere taşıması için neler yapıyorsunuz?

Umarım onları çok düşük maaşlarla çalıştırabilmek adına, sanki hiçbir işe yaramazmış gibi göstermek üzere çeşitli mobingler uygulamıyorsunuzdur. Onların cesaretini kırarak her fırsatta motivasyonlarını ezip omuzlarının düşmesini sağlamak size hiçbir fayda vermez. Tam tersine, onlara değer verip maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Motivasyon çok önemlidir. Personelinize özgüven aşılamaktan korkmayın. Hata yapmalarına izin verin, onların hatalarından ders çıkarmalarını sağlayın. Unutmayın ki tecrübeler hatalardan kazanılır.

Personelinizin eğitimli olmasını, eğitim almasını, sistem ve metot geliştirmesini, ekip ruhu taşımasını, sosyalleşmesini, maddi ve manevi kazançlarını arttırmasını, bilişim ve teknolojide ilerlemesini, her yerde ve her zaman fikirlerini beyan etmesini, v.b. tüm iyi hallerden nasiplenmesini isteyiniz ve teşvik ediniz.

***

Toplantı kültürünü, beyin fırtınasını ve fikir alışverişini firmanızın olmazsa olmazları arasına yerleştirin. Eleştiriye açık olun. Tüm personelinizi işe katın.

Unutmayınız ki bazen büyük işler küçük fikirlerden çıkar.

Onlara güvenin ve onların da kendilerine güvenmesini sağlayın.

Onlara inanın ve onların da kendilerine inanmasını sağlayın.

Onları önemseyin ve onların da kendilerini önemsemelerini sağlayın.

Firmanızın başarı grafiğinin bir aşağı bir yukarı olması veya sürekli yükselen bir eğri çizmesi, personelinizin başarısında saklıdır, unutmayın.

Onlara DEĞER verdiğiniz sürece BAŞARI sizindir, korkmayın.

***

Hepimiz  filmlerde görmüşüzdür.

Çok önemli bir maç öncesi, antrenör gelir ve başroldeki genci motive edici bir takım konuşmalar yapar, onu cesaretlendirir.

Başaracağına inanan genç, çıkar ve finalde kazanır.

Herkesin hayatında inişler çıkışlar mutlaka olacaktır. Tüm hayatınızda aşağı-yukarı yöndeki hareketleri incelediğinizde, başarısızlıkta da başarıda da anahtarın motivasyon olduğunu göreceksiniz. Motivasyonu yüksek olanın hayal gücünün neler yapabileceğini -zemin hazırladığınızda ve imkân verdiğinizde- izleyin ve görün…

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. Fehmi Sayın dedi ki:

    Sevgili Hüseyin Kardeşim,

    Her şey hayal etmekle başlar, motivasyon, çalışanları yönetime katmak, heyacanlarını canlı tutmak, belli bir metod çerçevesinde çalışmanın yanı sıra sürekliliği sağlamak hepimizin bildiği, kolay söylediği ancak uygulatmada zorlandığı olgulardır, bunların uygulanması ve uygulatılması bence ” sevgi kültüründen geçer ” diyerek sana heyecanlarını gerçekleştirmen dileklerimle, yazılarını takip etmekten mutluluk duyduğumu belirtmek isterim, sevgiyle ve hoşcakal…

  2. Gülseren dedi ki:

    patronların çalışanlarına yalnız sözle değil aynı zamanda maddi motivasyonla destek sağlamaları çok çoookkk önemli bence…Maddi motivasyon herkesin hayal gücünü hızla geliştirir, zihinleri hemen açar :)

  3. Sona Küçükyan dedi ki:

    Hüseyin Bey bize Genel Müdür olsun, lütfen ama…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir