Önemli Olan Büyüklüğü Değil, Teknolojisi

İçten yanmalı motorlar… Alternatif motor sistemlerinin gelişimiyle yavaş yavaş kullanımı azalacak olan bu motorlar her geçen gün daha fazla yenilikler sunmaya devam ediyor. Downsizing (hacim küçültme) teknolojileriyle motorlar artık daha küçük ve daha güçlü hale gelirken, bu artıları sağlayan sistemlerin sayıları da bir hayli fazla. Başta turbo ve kompresör sistemleriyle aşırı beslenen motorlar, yakıtın daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan direkt enjeksiyon sistemleriyle yüksek bir yanma verimine erişiyor. Supapların zamanlarını değiştirmek sureti ile motora alınan hava miktarını optimize eden değişken supap zamanlama teknolojileri de artık son derece gelişmiş durumda. Dizel motorlarda bunlara yeni nesil Common Rail sistemleri de ekleniyor. Tüm bunların yanı sıra fren enerjisi geri kazanımı, start-stop sistemi, silindir deaktivasyon sistemi gibi teknolojilerin kullanılması da içten yanmalı motorların verimliliğini taçlandırıyor.

Tüm bu saydığımız teknolojiler motorların küçülmesine ve güçlenmesine neden olurken, yakıt tüketimi ve emisyonların azalmasını sağlıyor. Önceleri downsizing motorlar “Bu motor bu kasayı taşır mı?” gibi soru işaretlerine sebep olsa da, zaman içerisinde kendilerini ispatladılar. Eskiden motorun büyüklüğü performansı beraberinde getirirken, şimdi bunu gelişmiş teknolojiler belirliyor.

Downsizing teknolojisinin karşımıza çıkan ilk örneği 2005 yılında tanıtılan TSI motordu. Turbo motorlar daha önce de vardı fakat bu motor çift aşırı besleme sistemi olarak turbo ve kompresörü aynı anda kullanmasının yanı sıra, direkt enjeksiyon, değişken supap zamanlama gibi sistemleri de aynı anda bünyesinde barındırıyordu ve 170hp güç üretiyordu. TSI ailesi daha sonra oldukça genişledi ve tüm Volkswagen grubunda kullanılmaya başlandı. Volkswagen bu konuda ilk olmanın ekmeğini yerken rakipleri de boş durmadı. Başta Alman otomobil üreticileri olmak üzere downsizing felsefesine sahip motorlar yaygınlaştı.

Downsizing teknolojisinin son örneklerini yakın bir zaman önce tanıtılan BMW ve Mercedes’in üst sınıf modellerinde gördük. Mercedes E serisinin makyajlanması ile birlikte bu modelde C serisinden de tanıdığımız kompresör beslemeli 156hp güç ve 250nm tork üreten 1.6lt hacimli motor kullanılmaya başlandı. Bu motor 7G-Tronic isimli otomatik şanzıman ile kombine edilmiş durumda. E180 adını alan model, motor hacminin %40 ÖTV dilimine girmesi neticesinde E250 modeline göre 30 bin TL civarında fiyat avantajına sahip olmuş oldu. Fakat bu motorun esas amacı yakıt tüketimi ve emisyonları azaltmak. Mercedes’in bu hamlesinden sonra, BMW de 320ED modelinde kullanılan 1.6lt hacimli turbo beslemeli motorunu makyajladığı 5 serisinde kullanmaya başladı. 520i adını alan otomobilin 170hp güç ve 250nm tork üreten motoru 8 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilmiş. Böylece yine vergiden kaynaklanan ciddi bir fiyat avantajı söz konusu. BMW ve Mercedes’ten bahsedip de Audi’den bahsetmemek olmaz. Ancak Audi’den A6 modeliyle ilgili rakiplerine benzer bir çıkış henüz olmadı. Zira Volkswagen grubunda 1.6lt hacimli TSI motor bulunmuyor. En yakın olasılık ise 1.8 TSI motorun kullanılması. Fakat bu motor kullanılmaya başlansa bile ülkemizdeki vergi mevzuatı nedeniyle fiyat avantajı sağlamıyor.

Fosil yakıtlar her geçen gün azalmaya, yakıt fiyatları da artmaya devam ediyor. İçten yanmalı motorlar gelecek vadetmese de kullanılacağı süre boyunca standartları karşılayabilmeleri için gelişmeye devam ediyorlar. Markalar her ne kadar alternatif sistemlere yoğunlaşmış olsalar da, içten yanmalı motorlar ihmal edilmiyor. Bizlere de yüksek vergilere ve tüketimlere takılmadan performansın keyfini çıkarmak kalıyor.

BMW 1.6lt Turbo Motoru

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir