Deneyim Paylaşımı -1- Toyota Corolla

Şahsıma 2010 model Toyota Corolla 1.4 D-4D MMT şanzımanlı bir araç kiralandı. Araç 22 km’de idi. Şirkette yakıtmatik sistemi (AYS) takıldı. O akşam 22.00 civarında şirketten çıktım. Ancak araç hem manüelde hem de E konumunda 1. vitesten başka vitese girmedi. Peki bu durum nasıl oldu? Tam da o günlerde Toyota bazı araçlarını gaz pedalındaki imalat hatasından ötürü (gaz pedalına basıldığında; pedal, ya yavaş geri dönüyor ya da döşemedeki paspasa takılıp kalması) geri çağırdığı zamanlardı. Ancak benim araçta tam tersi bir durum söz konusu idi. Günün akşamı ve sabahın da araçla birlikteliğim 20 km/h’lik hız sınırı ile geçti. Arkasında Toyota Yol Yardımı aradım. Gelen arkadaş silahıyla yani diagnostik cihazı ile geldi. Aracın diagnostik soketine, Intelligent Tester II cihazını taktı. Aracın kod kaydında “ayırıcı sensör çalışmıyor” hatası yazılı idi. Bu kod cihazla silindi. Arkasından araçla bir tur attık. Araç yine birinci viteste kaldı. Tekrar diagnostik sokete Intelligent Tester II cihazı takıldı. Bu sefer arıza açıklamasında “speed sensor (hız sensörü) hatası”vardı. Tabii ki şanzıman vites değiştirirken aracın hız bilgisini almalıydı. Alamadığından ilk viteste kalıyordu.

Peki bu sorun neden oldu?

Araca yakıtmatik sistemi (AYS) takılırken, hız sensörü kablosuna da bir klips takıldı. Klips takılırken hız sensörü kablosu kesilmiş. Yani hata Toyota kaynaklı değildi. AYS sistemini takan ustanın becerikliliği (!) ile ilgiliydi.

Sonra ne oldu?

Hız sensörü kablosu, AYS sistemini takan firma tarafından onarıldı fakat ben aracı, Toyota Gökkuşağı Servisi’ne gönderip, incelettim. Aracın kablo demetinin komple değişmesi gerektiği söylendi. Kablo demeti yurtdışından gelecekti. Ayrıca oldukça da pahalı. Ben güvenli olmasa da onarılmış kablolu aracı kullanmaktayım.

Bir dikkatsizliğin ya da hatanın bedelinin silsile şeklinde ne kadar meşgul edici sonuçlar doğurduğunu gördüm ve yaşadım.

Daha kötüsüyle yüzleşmemeniz dileğiyle.

Günleriniz mutlu, anlamlı ve umutlu olsun değerli dostlarım.

Günün sözü: Bazen insana hayatın hem anlamlı hem de anlamsız geldiği anlar olabilir? Buradan hayata uzandığımda insanın hayatının sadece nefes almaktan ibaret olmadığı sonucu çıkıyor. Bence hayat, hem nefes almak hem de yaşamı anlamlı ve umut dolu kılmaktır. Ya sizce.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir