Yüksek güçlü motorlu otomobiller daha mı hızlıdır?

Üreticilerin bir büyük yanlışı güçlü bir motorun otomobili çok hızlı hale getirdiği düşüncesi. Kompakt bir gövdeye 180 HP’nin üstünde bir motor koyarsanız, o otomobil hızlı gidebilir belki ama hiç keyifli de olmayabilir. Keyfini bir kenara bırakın gücünü yola aktaramıyorsa, o beygirler çiftlikten kaçmış demektir. Güç gereklidir ama her şey değildir. 230 HP’lik Megane R26R’ın Nürburgring’de en iyi önden çekişli otomobil rekorunu 8 dakika 16 saniyeyle kırması buna çok iyi bir örnek. Bırakın önden çekişlileri, nice çok güçlü Porsche, BMW ve Mercedes modelleri Megane’ın arkasında kaldı. Önceki önden çekiş rekoruna sahip olan 240 HP’lik Opel Astra OPC’yi 31 saniye geçti. Şaka gibi değil mi? Megane R26R, 305 HP’lik Focus RS’le arasında 75 HP fark olmasına rağmen onu da 10 saniye geçmeyi başarmış. Peki, Renault Sport nasıl bir sihir yaptı? Bu otomobil 500 kilo mu? Fransızın 1 beygiri 1.5 beygir mi ediyor? Hayır, sadece tüm motorsporları tecrübesi ve mühendisliğini bu otomobile aktardı. Güç ile değil inanılmaz tutunması ve mevcut gücünü çok başarılı bir şekilde zemine iletebilmesiyle bu rekoru kırdı. Nürburgring’te 10’larca saniye geçtiği çok güçlü rakipleriyle, düz bir yolda karşılaşsa muhtemelen en arkada kalır, tozlarını yutardı. Ama iş virajlara geldiğinde farkını ortaya koydu. En az bir özelliği rakipleri arasında fark oluşturuyorsa, o otomobil iyidir. Tabii tasarım gibi kişiden kişiye değişen farklardan bahsetmiyorum. Dediğim gibi sınıfı, fiyatı fark etmez. Bir Lada 4×4 arazide çok iyi gidiyorsa, benim için birçok titrek SUV’dan daha başarılıdır.
Kaynak: Otomobilgazetesi.com web sitesinde yayımlanan “Sevmediğim otomobiller” yazısından derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 22/01/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir