Yüksek devir konsepti nedir?

Yüksek devir, yüksek performans anlamına gelir. Motor sporları ile gelişen BMW’nin yüksek devir konsepti, BMW motorlarının olağanüstü bir performans sergilemesine olanak vermektedir.
Motor tasarımında, bir motorun çıkış gücünü artırmak için temelde üç yol vardır. Silindir kapasitesi/hacmi artırılabilir ya da turboşarjlar takılabilir, ancak bu iki yaklaşım da ağırlığı artırır ve fazladan alana gerek duyar. Üçüncü yaklaşım ise motoru, yüksek motor devirlerinde çalışacak şekilde tasarlamaktır. BMW M GmbH’nin otuz yılı aşkın bir süredir araştırmakta olduğu yaklaşım budur.

Yüksek devir ilkesi, dakika başına daha fazla devir gerçekleşmesiyle yanma işleminin daha sık meydana gelmesi ve ortaya daha fazla enerji çıkması şeklindeki basit bir gerçeğe dayanır. Enerji ve performans birbirleri ile doğrudan ilgilidir, bu nedenle yüksek devirli motorlar, olağanüstü dinamik bir performans sergiler. Ancak bu yaklaşım, motor bileşenlerine fazladan yük binmesine neden olur. BMW M motorundaki pistonlar, kam milini, dakikada 8250 devire varan hızlarda çalıştırır. Bu denli büyük bir güç, motor bloğunun, son derece yüksek sıcaklıklara ve titreşime maruz kalmasına neden olur. Bu nedenle BMW M motorları son derece mukavim malzemeler kullanılarak üretilir.

Bir aracın genel dinamik performansını belirlemede motor ağırlığının payı büyüktür ve BMW M tarafından üretilen düşük ağırlıklı ve yüksek devirli motorlar, tüm devirlerde eşsiz düzeyde bir tepkisellik, çabuk hızlanma ve etkileyici güç üretimi sunar.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi,  BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir