Yol bilgisayarının temel fonksiyonları nelerdir?

Saat fonksiyonu: Yol bilgisayarı sisteminde zaman ayarları ve saat bilgileri için bir kuvars kristal saat kullanılır. Bu saat 12 veya 24’lük saat dilimlerini gösterebilir. Düğme ile saat fonksiyonu seçildiğinde sürücü o andaki gerçek zamanı okur.
Zaman ölçümü: Bu fonksiyon ile yola çıkıldıktan sonra geçen zaman yada yokluğun herhangi bir anında saat ayarları sıfırlanarak bundan sonra geçen zaman izlenebilir.
Anlık yakıt tüketimi: Aracın o andaki yakıt tüketim miktarı, kilometrede litre olarak mikroişlemci tarafından yakıt akış oran sensörü ve araç hız sensörü bilgileri kullanılarak hesaplanır. Bu hesaplama saniyeler mertebesinde tekrarlanır ve göstergeye yansıtılır.
Ortalama yakıt tüketimi: Yolculuğun başlamasından itibaren tüketilen ortalama yakıt miktarını gösteren fonksiyondur. Ortalama yakıt tüketimi, kat edilen mesafenin tüketilen toplam yakıt miktarına bölünmesiyle hesaplanır. Bu değerler zaten sensör verileri olarak
hafızada tutulduğundan mikroişlemci fonksiyon düğmesine basıldığında bu bilgilerden ortalama yakıt tüketimini hesaplayarak göstergeye aktarılmasını sağlar.
Kalan yakıt miktarı: Bu fonksiyon depodaki yakıt miktarının ortalama yakıt tüketimiyle karşılaştırılması ve kalan yakıtla tahmini olarak ne kadar yol gidilebileceğini gösterir.
Ortalama hız: Bu fonksiyon aracın yola çıkışından itibaren farklı hızlarda seyretmesine rağmen,   ortalama hızının ne olduğunun hesaplanması ve göstergeye aktarılmasını sağlar.
Kat edilen mesafe: Bu fonksiyon son sıfırlama işleminden itibaren gidilen yolu km cinsinden göstergeye aktarır.
Dış hava sıcaklığı: Bu fonksiyon da, bir NTC tipi sıcaklık sensörü kullanılarak ölçülen dış ortamdaki hava sıcaklığı yol bilgisayarına aktarılır. Dış ortam sıcaklığı özellikle gece yolculuğunda sürücünün yoldaki buzlanma ihtimalini fark ederek daha güvenli araç kullanmasını sağlar.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Sürücü Bilgilendirme Sistemleri,Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir