Yapılarına Göre Lastikler nedir?

i. Konvansiyonel Lastik: Lastik teknolojisinin doğuşu bu tip lastiklerden olmuştur. Karkası oluşturan katlardaki “kord” lar, bir damaktan yaklaşık 45° lik açılarla üst üste çapraz şekilde yer alır. Bu lastiklere aynı zamanda “Diagonal” , “Bias” veya “Çapraz Katlı” lastiklerde denilmektedir.
ii. Radyal Lastik: Modern ve yüksek güçteki araçların gereksinimleri sonucu, lastik teknolojisindeki gelişmelerin ortaya çıkardığı lastiklerdir. Bu lastiğin yapısını meydana getiren kordlar (çelik veya rayon), bir damaktan diğer bir damağa lastik sırtının merkez hattına yaklaşık 90° lik açılarla yer alır ve bez katlarının üstünde yaklaşık 15° lik kuşaklar (belt) bulunmaktadır (Tekstil radyal lastiklerin gövdesi rayon, tam çelik radyal lastiklerin gövdesiyle çelik kordlardan oluşur).
Kaynak: https://www.petlas.com.tr/page.php?ID=21 adresindeki Yapılarına Göre Lastikler” yazısındanalınmıştır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir