Vuruntu sensörü

Motor verimi için, yüksek sıkıştırma oranlı motorlar tercih edilir. Yüksek sıkıştırma oranı motor verimi­ni yükseltirken aynı zamanda vuruntu ihtimalini arttırır. Motordaki normal yanma, hava/yakıt karışımının kıvılcım ile ateşlenmesi ve daha sonra yanan alevin yayılması ile oluşur.
Bununla birlikte alevin normal olarak yayılmasından önce kendinden ateşleme olayı lokal olarak hızlı yanma olayını meydana getirebilir. Normal dışı yanma, hızlı basınç artışına neden olarak silindirdeki gazın titreşimine ve vuruntu adı verilen sarsıntı sesine neden olur. Vuruntu, yanma odası biçimine, biriken maddelere, karışıma, emme manifoldu biçimine, yakıt kalitesine, hava yoğunluğuna ve motor sıcaklığına bağlı olarak meydana gelebilir. Ayrıca, ateşleme zamanlaması vuruntu ile yakından ilişkilidir ve çok erken ateşleme vuruntuya neden olur. Vuruntu, bujiyi ve pistonu yakar ve silindir kapak contası ve yatağına zarar verir. Bu yüzden vuruntu önlenmelidir.
Motor vuruntu kontrolü, vuruntuyu önlemek için kullanılır. Vuruntu kontrolü motorda meydana gelen vuruntuyu algılar ve ateşleme zamanlamasını geciktirir. Vuruntu sensörü vuruntuyu algılamak için kullanılır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir