Türkiye’de elektrikli araç stratejileri ve kamu destekli aktiviteler

        Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı “Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi” içerisinde, iklim değişikliği hükümleri göz önüne alınarak, tedarik zinciri içerisinde yer alan tüm işletmeleri kapsayan hibrit ve elektrik tahrikli araç tasarımına yönelik projelerin, özel proje destekleri ile desteklenmesi planlanmaktadır.
        Aynı strateji belgesinde düşük karbon emisyonlu çevre dostu araçların kullanımını özendirici altyapı faaliyetlerinin (şarj istasyonları, CNG dağıtım ağı vb.) desteklenmesi hedeflenmektedir.
        Devlet Planlama Teşkikatı’nın desteğiyle TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü bünyesinde “Hibrit ve Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi” kurulması çalışmaları devam etmektedir. DPT 2007 – 2011 yılları arasında desteklediği proje için yaklaşık 20 milyon TL’lik bir bütçe ayırmıştır.
        DPT desteğiyle “Enerji Depolama Teknolojileri Araştırma Altyapısının Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü bünyesinde devam etmektedir. 2010 – 2013 yılları arasında devam eden proje için DPT tarafından yaklaşık 8 milyon TL’lik bütçe ayrılmıştır.
        Elektrikli araçların tüketiciler tarafından tercih edilmesi için vergi desteği hayata geçirilmiş ve 80 kW’a kadar elektrik motoruna sahip araçlarda ÖTV %3 olarak belirlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir