Turbosuz bir motora sonradan turbo uygulamak mümkün müdür?

Araçların elektronik enjeksiyonlu olup olmadığı ve ilgili aracın ürün gamında herhangi bir modele turbo uygulamasının uygulanıp uygulanmadığı önemli. Araca değişken geometrili mi? Sabit geometrili mi? turbo uygulanacak. Değişken geometrili turbolarda selenoid valfin motor kontrol modülü tarafından kumanda edilmesi gerekir. Bu durumda motor EKÜsüne turbo çalışmasının kodlanması gerekmektedir. Ayrıca turbosuz bir araca turbo uygulandığında, motorun vuruntulu çalışma olasılığı artar. Turbo ekstra gücün oluşmasına sebep olduğundan pistonlar, krank mili, şanzıman ve aktarma sisteminin de aşırı yüklenmesi söz konusu. Bunların yanı sıra geometrik olarak motora yerleştirilmesi için iyi bir modifiye araştırması yapılmalı. Çünkü yerleştirme esnasında motorun başka kompanentlerinde hem mukavemet hem de işlevsellik açısından zayıflatma oluşturulmamalı.

Araçlar piyasaya sürülürken opsiyonel olarak takılabilecek sistemler ve kompanentler belirtilmiştir. Bu sistem ve kompanentler dışında araçlara herhangi bir sistem ve kompanent uygulaması hem aracın garanti kapsamından çıkmasına hem de motorun ya da aracın ekstra yüklenmesine sebep olarak aracın ve motorun teknik ömrünü azalmasına sebep olabilir. Özetle; bu anlatımın doğrultusunda turbosuz bir motora turbo uygulamak astarı yüzünden pahalıya gelecek bir uygulamadır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir