Turbolu aracımda nelere dikkat etmeliyim?

 

Turbo çalışma prensibi gereği çok yüksek devirlerde çalışan bir motor ekipmanıdır. Dolayısıyla kullanımına dikkat edilmesi durumunda çok daha uzun ömürlerde kullanılabilmesi mümkündür. Bunun için aşağıda belirtilen kullanım şartlarına uyulması gereklidir.

  • Araç kullanıldıktan sonra hemen stop edilmemeli, stop etmeden önce bir süre beklenmelidir.
  • Araç stop edildikten sonra birkaç dakika içerisinde tekrar çalıştırılmamalıdır.
  • Aracın bakımları geciktirilmemelidir. Turbo çok yüksek devirlerde çalışan bir motor ekipmanı olduğundan ömrünü etkileyen önemli konulardan biri de yağdır.

Bakımları geciktirilmiş bir aracın yağı, özelliğinin kaybetmekte, bu durumda turboda eksik yağlama sonucu aşınmalara neden olmaktadır. Ayrıca turbo beslemeli bir motor çalışma prensibi gereği daha fazla hava temin edilerek daha fazla performans sağlamaktadır. Turbo görev olarak daha fazla hava temin etmekte olduğundan dikkat edilmesi gerek diğer bir önemli bakım parçası da hava filtresidir. Tıkanmış bir hava filtresi turbo içerisinde sıkışmaya neden olarak turbo kanatçıklarına zarar verebilmektedir. Bu uyarılara dikkat edilmesi durumunda mevcut bir turbonun ömrü 2 katına kadar uzayabilmektedir.

Kaynak: Hyundai.com.tr web sitesi, Sık sorulan sorular.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir