Turbo Sistemi (Aşırı Doldurma-Turboşarj)

80li yılların başına kadar daha çok dizel motorlu ticari araçlarda, iş makinelerinde ve yüksek performanslı otomobillerde kullanılan turboşarj sistemleri günümüzde hemen hemen her otomotiv üreticisinin dizel veya benzinli motorlarında kullanılabilmektedir..

Görevi: Türbin ve kompresör kısımlarından meydana gelen turboşarj sistemlerinde, motordan atılan egzoz gazları ile döndürülen türbin, kompresör kısmını harekete geçirerek motora daha fazla hava doldurulmasını sağlamaktadır. Turboşarj aynı zamanda motordan en ekonomik şekilde düşük emisyon seviyeleri ile daha fazla güç elde edilmesine imkan veren bir sistemdir.

Turbolu motorlarda emme zamanında pistonun aşağıya hareketinden dolayı oluşan vakum ile içeri hava alınmaz. Kompresör içeri zorla hava basar. Turbo sistem özellikle yüksek rakımlarda atmosferik basınç düşüklüğünden kaynaklanan güç düşüklüğünü ortadan kaldırır.

Malzemesi: Türbin bölümü sürekli sıcak egzoz gazlarına maruz kaldığından dolayı dökme denirden yapılır. Pompa kısmı ise emme manifoldu ile aynı malzemeden yani alüminyum alaşımından yapılabilmektedir. Kanatçıklar ve miller ise çelik alaşımlarından yapılır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir