Temel yakıt ekonomisi uygulamaları nelerdir?

Genel olarak yakıt tüketimini azaltma stratejileri ya doğrudan ya da dolaylı olarak downsizing uygulamalarına da katkı sağlamaktadır. Tablo 1’de temel yakıt ekonomisi uygulamaları gösterilmiştir.
Tablo 1: Temel yakıt ekonomisi uygulamaları [1].
 Technology
Teknolojiler
Yakıt Ekonomisi, %
Low friction lubricants
Düşük sürtünmeli yağlayıcılar
0,5
Engine friction reduction
Motorda sürtünmelerin azaltılması
2,0
VVT – intake cam phasing
Değişken supap zamanlaması- emme kam fazı
1,0
VVT – dual cam phasing
Değişken supap zamanlaması- düel kam fazı
1,0-3,0
Cylinder deactivation
Silindirlerin devre dışı bırakılması
6,0
Continuous VVLT
Sürekli VVLT
1,5-3,5
Camless valvetrain
Kamsız supap işletimi
2,5
GDI – stoichiometric
Direk benzin enjeksiyonu (GDI) -stokiyometrik
1,5
Gasoline HCCI Dual Mode
Benzin HCCI düel mod
11,0
Turbocharge & downsize
Turboşarj – hacim küçültme
6,3
Diesel – LNT
Dizel – LNT
11,5
Diesel – SCR
Dizel – SCR
15,5
6-speed automatic
6 ileri kademeli otomatik
1,5
6-speed AMT
6 ileri kademeli otomatikleştirilmiş manüel şanzıman
6,0
6-speed manual
8 ileri kademeli manüel şanzıman
0,5
Kaynak: Jobin. P., Yamaguchi. J., ve diğ., “Electric Vehicles”, Global Equity Research – Energy Technology / Auto Parts & Equipment, Credit Suisse, 01 October 2009.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir