Teknoloji ve kültür arasında nasıl bir ilşki vardır?

Mühendislik, “düşünen insan” ile “hünerli insan”ın alanıdır. Teknik ve felsefe insanın özüyle bağlantılı olan kültür bileşenleridir.

Teknoloji, kültürü kültür de teknolojiyi etkilemektedir. Yeterince olgunlaşmış bir kültür teknoloji üzerinde yönlendirici etkiler yapar. Bir toplumda teknolojiyi üretecek olan, ekonomik, siyasi vb. gibi kurallar ve tedbirlerden önce kültürdür. Eğer gelişmiş bir bilim ve teknoloji kültürü yoksa o toplumda bilim ve teknoloji üretimi söz konusu olamaz. Teknolojiyi besleyen ana damarlardan biri felsefe kültürüdür. Eğer bir toplumda felsefi kültür yeterince güçlü ve gelişmiş değilse, teknoloji değerleri ve kültürü belirler. O toplumda teknolojinin kavranılması ve eleştirilmesi, teknoloji ile ilişkide bir tavır geliştirilmesi söz konusu olamaz.

Teknolojiden önce bir teknoloji kültüründen söz etmek gerekir. Teknolojinin üretilmesinden önce, teknoloji anlayışının üretilmesinden söz etmek gerekir. İnsan elinden çıkma varlıkların kavramı varlığın fiziksel gerçekliğinden önce gelir.

Kaynak: Durmuş Günay ve Halil Özer, “Mühendis ve Mühendisliğin Konumu”, “IV Ulusal Makina Mühendisliği ve Eğitimi Sempozyumu, TMMOB-Makina Mühendisleri Odası, 01-03 Kasım 2001, MMO Yayın No: E/2001/288, Sayfa 83-94, YTÜ Oditoryumu, İstanbul.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir