Taşıt güvenlik sistemleri

Taşıt güvenlik sistemleri aktif ve pasif olarak iki grupta incelenebilir. Genel anlamda aktif sistemler tehlikeyi önlemeye yöneliktir. Pasif sistemler ise tehlike oluştuğunda can ve mal (sürücü-yolcu-taşıt) güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Basit bir örnekle; ABS tekerleklerdeki kilitlemeyi önleyerek kaza oluşumunu engellemeye yönelik aktif bir güvenlik sistemidir, hava yastığı (airbag) ise kaza oluştuğunda sürücü ya da yolcuların can kaybını önlemeye yönelik pasif bir güvenlik sistemidir.
Sürücü-araç uyumu, yani sürücünün araçta kendini güvende ve rahat hissetmesi kaza riskini azaltan bir faktördür. Dolayısıyla sürücüyü fizyolojik veya psikolojik olarak etkileyen etkenler sürüş güvenliği açısından da dikkate alınmalıdır. Bu noktada elektronik kontrol sistemlerinin sağladığı avantajlar araç-sürücü uyumunun en üst düzeyde sağlanmasına imkan tanımaktadırlar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir