Tahrik ve çekiş sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Günümüzde önden çekiş, orta sınıfa kadar otomobil modellerinde en çok kullanılan tahrik sistemidir (yaklaşık %75). Tahrik, ön tekerlek üzerinden gerçekleştirilmektedir. Motor, şanzıman, aks tahriki ve diferansiyel kompakt bir birime toplanmıştır. Önden çekişte araç çekilmektedir ve böylece aracın çekiş kuvvetleri ve eylemsizlik kuvveti arasında den­geli bir durum meydana gelmekte­dir. Ön tekerlekler, tahrik, fren ve yana çekiş kuvvetleri görevlerini yapmaktadır. Ön aksın konumu, di­reksiyon üzerinde fark edilir etkilere yol açar. Standart tahrikte, kardan mili tüneli ve arka aks konstrüksiyonları için daha fazla alana ihtiyaç duyulmak­tadır.

 

Arkadan tahrik, çeşitli yapı tarzlarına sahiptir. Klasik standart tahrikte, ön­de bulunan motor ve şanzıman birimi, kardan mili, diferansiyel ve aks mil­leri üzerinden, gücü tahrik edilen ar­ka tekerleklere iletir.

 

Bir varyasyon da Transaxle yapı tarzıdır. Bu tipte motor önde daha iyi ağırlık dağılımını sağlamak ama­cıyla şanzıman ve diferansiyel tah­rik edilen arka aksta bulunmaktadır.

 

Dört teker tahriki, özellikle yüksek motor gücü veya düşük sürtünme yüzeyine sahip zemin yapısı (ıslak, kar, çakıl, çamur) nedeniyle bir ak­sın traksiyonu yetersiz kaldığında, mantıklı bir çözümdür. Sürekli dört teker tahrikinin de bir dağıtıcı diferansiyel yardımıyla ön ve arka aks devri eşitlenmelidir. Vitesle seçilebilir dört teker tahriki genellikle arazi araçlarında ve kü­çük otomobillerde yol tutuşuna yardımcı ol­mak amacıyla kullanılır. Çoğunlukla ön ve arka aks arasındaki devir eşitlenmesi için eleman kullanılmadığından, maliyeti daha düşüktür. Buna karşın kaygan zeminde şanzıman siste­mine aşırı yük getirme­si nedeniyle kullanımı sınırlıdır.

 

Kaynak: Volkswagen tarafından yayımlanan “Otomobil Teknolojisinin Temelleri”(2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir