Su ile çalışan otomobil var mıdır?

Hızla yükselen petrol fiyatları şirketleri alternatif enerji kaynakları aramaya itmektedir.  Suyla çalışan otomobil fikri uzun zaman önce ortaya atılmış bir fikirdi. Bugün bu fikir vücut buldu. Nasıl mı?

Suyun elektrolizi ile hidrojenin ayrıştırılması ve ortaya çıkan elektrik enerjisinin yakıt pilinde/hücresinde depolanması ve bunun elektrik motoru ile tekerleklere güç verecek şekilde kullanılması mantığıyla çalışan araçtı. 2008 yılında Japon Genepax şirketi tarafından üretilen bu araç; deniz, yağmur veya ırmak suyunu ayırt etmeksizin molekül yapısı su (H2O) olan her şey ile çalışabilmektedir. 1 litre su ile yarım saat boyunca durmaksızın çalışabilen bu aracın, maksimum hızı ise saatte 80 kmdir. Araç elektrik motoru kullandığından son derece sessiz ve performans olarak esnek çalışmaktadır. Bunun en güzel örneği ise hiç şüphesiz bugüne kadar yapılmış elektrik motoru kullanan en iyi otomobil olan Tesla Roadsterdır. Yalnız bu aracı BMWnin 2 yıldır güvenli ve kullanılabilir hale getirmek için çalıştığı Hidrojen 7 model aracı ile karıştırmamak lazım. Çünkü BMW Hidrojen 7, deposuna doğrudan saf hidrojen yüklenen içten yanmalı bir motorla çalışmaktadır. Hidrojenin sıvı olarak depolanabilmesi için de çok düşük sıcaklıklar gerektiğinden ve güvenli taşıma anlamında birçok risk faktörü içerdiğinden uygulanabilirliği oldukça zor bir sistemdir. Hidrojen 7 tabii ki Genepax şirketinin ürettiği araca göre çok daha verimli fakat işletimi de o denli zor. Su ile çalışan bu tarz araçlar yaygınlaşır ve daha güçlü motor seçenekleri ile kullanılabilir hale gelirse ki ileride gelecektir, insanlık çok ucuza yolculuk yapma imkanına kavuşacak.

Kısıtlı fosil yakıt kaynakları ile çevreye duyarlılık ve küresel ısınmanın tehdidi arttıkça yakın bir zaman diliminde bu tür arayışlar kaçınılmaz olacaktır.

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir