Stepne takıldığında ESP devre dışı bırakılmalı mı? Neden?

Aracımda denge sistemi bulunmaktadır. Bu sistem hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bir diğer sorumda aracıma stepne takılması durumunda ESP devre dışı bırakılmalı mı? Bu konudaki yorumunuz nedir?
Değerli Okuyucum,
ESP sistemi, aracın dengesinin risk altına girdiği sınıra yakın durumlarda devreye girerek sürücünün aracı kontrol etmesine yardımcı olmaktadır. Bu sonucu elde etmek için ESP, lastiklerin yol ile temas durumunu hem uzunlamasına hem de yanlamasına kontrol etmekte, kayma durumunda yönün ve dengenin muhafaza edilmesi amacı ile devreye girmektedir. Sensörler aracılığı ile aracın kendi dikey ekseni etrafındaki dönüşü (spin hızını), aracın yanlamasına hızlanmasını ve tercih edilen yönü gösteren ve sürücü tarafından uygulanan direksiyon açısını algılar. Bu verileri bir bilgisayarın işlemiş olduğu veriler ile karşılaştırır ve kompleks matematik modelleme aracılığı ile otomobilin virajı normal yol tutuş sınırları içinde mi almakta olduğunu yoksa önden ya da arkadan kaymak üzere mi olduğunu tespit eder. Yönün muhafaza edilmesi amacı ile uygun tekerleğe fren uygulayarak ve motor jiklesine müdahale ederek dengesizliği oluşturan momente/torka zıt yönlü bir moment üretir.
Peki araca stepne takıldığında ESP devre dışı bırakılmalı mı? Aracın yedek lastiği orijinal lastik ebatlarından farklı ise ESP çalışmasında olağan dışı farklılık gösterebilir. Bundan dolayı ESP devre dışı bırakılması yerinde bir davranıştır. Ancak boyutlar aynı ise devre dışı bırakmaya gerek yoktur. Ancak diğer üç lastiğin yıpranmışlık özellikleri de dikkate alınarak araç daha dikkatli kullanılmalıdır.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir