Seyahat Esnasında Yapılması Gerekenler

  • Güvenli sürüşün ilk kuralı sağduyudur. Sağduyu aynı zamanda kendinizi diğer sürücülerin yerine koyarak, onların yanlış ve tedbirsiz davranışlarını tahmin etmeniz demektir.
  • Otomobilin kullanıldığı ülkenin trafik kurallarına tamamen uyunuz. En önemlisi, hız sınırlarını aşmayınız.
  • Kavrama pedalını ayağınızı dayadığınız bir yer olarak kullanmayınız bu kavramanın erken aşınmasına neden olabilir.
  • Emniyet kemerinizi bağlayıp, otomobildeki diğer yolcuların da bağlandıklarından, çocukların uygun çocuk koltuklarında oturduklarından emin olunuz. Eğer otomobilde evcil hayvan taşınıyorsa sürücüyü rahatsız etmeyecek konumda bulunduklarından emin olunuz.
  • Uzun yolculuklara çıkmadan önce fiziksel ve ruhsal olarak iyi durumda olmalısınız.
  • Alkollü iken, uyuşturucu ve belirli bazı ilaçların etkisi altında iken, otomobil kullanmak hem siz hem de diğer sürücüler için tehlikelidir.
  • Daima ön ve arka emniyet kemerlerini ve çocuk taşıyıcı sistemleri (koltuklarını) bağlayınız. Emniyet kemerleri bağlanmadan seyahat etmek, çarpışma halinde yaralanma ve ölüm riskini arttırır.
  • Yollarda mevcut olan buz ve buzlanma önleyici tuzlar fren diskleri üzerinde toplanarak ilk frenlemede verimin düşmesine neden olabilir.
  • Hafif bir frenlemede bile, fren pedalının hareket mesafesi oldukça fazla olduğundan dolayı, fren pedalının alt kısmına gelen taban halısında herhangi bir kabarma veya şişkinlik olmamalıdır.
  • Otomobilinizi uzun süre mola vermeden kullanmayınız. Mola vererek bacaklarınızı dinlendiriniz ve enerjinizi yeniden toplayınız.
  • Otomobil içindeki havanın sürekli değişmesini sağlayınız.
  • Otomobilinizi motor çalışmıyor iken kesinlikle yokuş aşağı salmayınız. Bu şekilde; motor freni, hidrolik fren sistemi ve hidrolik direksiyonun desteğini kaybedeceğinizden dolayı, frenleme ve direksiyonun çevrilmesi için daha çok kuvvet gerekecektir.

Güvenli araç kullanma sırasında dikkatinizi dağıtacak diğer faaliyetler. Bu tür faaliyetler, kişisel yaralanmayla veya ölümle sonuçlanabilecek bir kaza riskini büyük ölçüde artıracaktır. Mümkün olduğunca, bu tür işleri aracınızı çalıştırmadan veya aracınızı güvenli bir şekilde yolun kenarına çekerek yapmanızdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir