“Seçici Katalitik İndirgeme (SCR)” metoduyla emisyon kontrolü

Düşük çalışma sıcaklıkları ve verimliliği gibi avantajlarından dolayı SCR en çok tercih edilen yöntemdir. SCR teknolojisi sabit kaynak emisyonlarının indirgenmesinde 1980’den beri başarıyla kullanılmaktadır. Seçici denilmesi, NOx’in indirgen maddelerle (kurum, hidrokarbon, amonyak ve üre) katalitik indirgenme tepkimesinin, indirgen maddelerle oksijenin tepkimesine göre daha tercihli olmasındandır.
SCR sistemlerde katalizör olarak genellikle metal oksitler (örneğin vanadyum), metal iyonu değişmiş zeolitler (örneğin Cu-ZSM5) ve soy metal esaslı katalizörler (örneğin Pd-Al2O3) kullanılmaktadır. 
Katalizör olmadan indirgen madde kullanılarak kabul edilebilir ölçüde NOx indirgenmesi ancak 800-900 ºC sıcaklık aralığında gerçekleşirken, katalizör kullanıldığında ise indirgen madde ile NOx arasındaki reaksiyon 150-550°C aralığında gerçekleşmektedir.
SCR sistemlerde indirgen madde olarak, dizel kurum partikülleri, hidrokarbonlar, amonyak ve üre kullanılarak NOx indirgenmesi gerçekleştirilmektedir. Halihazırda SCR teknolojisinin ticari olarak uygulamalarında sadece üre/amaonyak yardımlı seçici katalitik indirgenme (NH3-SCR) katalizörleri kullanılmaktadır. Bu teknoloji şu anda çoğu Avrupa ağır hizmet dizel kamyonları ve otobüs üreticileri tarafından tercih edilen bir teknoloji haline gelmiştir. Amerika’da ise hem hafif hizmet hem de ağır hizmet tipi dizel taşıt üreticileri tarafından gelecek emisyon standartlarının karşılanması için yaygın bir kullanıma sahiptir. Hatta hafif hizmet tipi dizel araç üreticilerinden birkaçı şimdiden gelecek üretimlerinde SCR sistemlerini
kullanacaklarını göstermişlerdir.
SCR katalizörlerinin diğer sistemlere göre avantajlı yanlarından birisi geniş sıcaklık aralığında çalışabilmesidir. SCR sistemleri, 200-600ºC arasında aktif çalışabilmektedirler. Şimdiki SCR sistemleri, sabit durum şartlarında %90’nın üzerinde NOx indirgemesini başarabilmektedir.
Bu sisteminin en büyük dezavantajı ise, oldukça karışık bir kontrol sistemine gereksinim duymasıdır. Mobil uygulamalardaki dizel motorları çok değişken şartlarda çalışmaktadır. Kontrol sistemi, değişen çalışma şartlarına uymak için sürekli olarak enjekte edilen indirgen madde miktarını ayarlamalıdır. SCR katalizörünün aktivitesi, uygun ön oksidasyon katalizörünün yerleştirilmesiyle büyük ölçüde artırılabilir.
Kaynak: Alaattin Osman Emiroğlu ve Osman Eldoğan’ın “Fakir Yanmalı Benzin Motoru Ve Dizel Motorlarında Oksijen Fazlalığında Azotoksitlerin Hidrokarbonla Seçici Katalitik İndirgenmesi (HC-SCR)” (10. Uluslararası Yanma Sempozyumu, Sakarya, 9-10 Ekim 2008) konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir