Şarj Durumu (State of Charge, SoC) Nedir?

Şarj durumu (state of charge, SoC), aküde kalan elektrik enerjisinin bir göstergesidir. Yüzde 30 deşarj olmuş bir akünün SoC değeri yüzde 70’dir.

Kaynak:Yrd. Doç. Dr. Vehbi Bölat, “Aküler, Temel Kavramlar ve Dikkat Edilecek Hususlar”.

State of Charge (SOC): A key parameter in the electric vehicle is the SOC of the battery. The SOC is a measure of the residual capacity of a battery. To define it mathematically, consider a completely discharged battery.

Typically, the battery SOC is maintained between 20 and 95%.

A common mistake that people may make about a battery’s charge is that when a battery “goes dead,” the voltage goes from 12 to 0 V (for a 12 V battery). In reality a battery’s voltage varies between 12.6 V with a SOC of 100% to approximately 10.5 V with a SOC of near 0%. It is advised that the SOC should not fall below 40%, which corresponds to a voltage of 11.9 V. All batteries have a SOC vs. voltage curve which can be either looked up from the manufacturer’s data or determined experimentally. An example of an SOC vs. voltage curve of a lead acid battery is shown in Figure. Note that for a lithium-ion battery, the curve may be much flatter, especially for the mid-SOC range of 40–80%.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

6 Cevaplar

  1. Midyat Gezer dedi ki:

    Elektrikli otomobiller Türkiye’de de yaygınlaşsa güzel olur.

  2. Kemalletin Bulamacı dedi ki:

    Çok teşekkür ederim :)

  3. Ramazan Türker dedi ki:

    Yeni bir şey öğrendim sayenizde

  4. Ramazan Türker dedi ki:

    Yeni bir şey öğrendim sayenizde

  5. Kerem Toprak dedi ki:

    Bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu

  6. Kerem Toprak dedi ki:

    Bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir