Perde hava yastıkları olan araçlarda yolculuklarda nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle araçlarda kullanılan perde hava yastıklarının görevine değinelim. Perde hava yastıkları tavanda, yan camların üstlerine yerleştirilmişlerdir. Ön koltuk yolcularının ve arka yan koltuk yolcularının, belirli yandan çarpışmalarda, başlarını korumaya yardım etmek için tasarlanmışlardır. Perde hava yastıkları sadece belirli yan çarpışmalarda, çarpma şiddetine, açısına, hızına ve etkisine bağlı olarak, açılmaya tasarlanmışlardır. Tüm yandan etki durumlarında, aracın ön veya arka çarpışmalarında veya aracın takla atma durumlarında açılmak için tasarlanmamışlardır.
Perde hava yastığı kullanılan araçlarda dikkat edilecek kurallar:
  • Yolcular, özellikle de çocuklar, başlarını yan hava yastığının açılacağı pencere bölgesine yaslamamalıdır.
  • Yolcunun, herhangi bir uzvunun (baş, kollar veya bacaklar) emniyet sisteminin dışına çıkmamasına dikkat edilmelidir. Şişen bir hava yastığı bir çocuğun veya bebeğin başına çarparsa, çok ciddi şekilde yaralayabilir.
  • Perde hava yastığı sisteminin açılma bölgesinin, hava yastıklarının gerektiği zaman uygun olarak açılabilecek şekilde daima serbest durumda kalmasına dikkat edilmelidir.
  • Ön yolcu ile perde hava yastığı arasındaki boşlukta, kesinlikle bir çocuk, bir yolcu veya bir ev hayvanı bulunmamalıdır. Araç seyir halinde iken, ön yolcular hiçbir zaman camdan sarkmamalı veya herhangi bir uzvunu camdan dışarı çıkarmamalıdır.
  • Araçtaki elbise askısına sadece hafif giysilerin asılmasına ve giysi ceplerinde ağır veya sivri uçlu nesnelerin bulunmamasına dikkat edilmelidir.
  • Yolcular daima kemerlerini doğru bir biçimde takmalıdır ve neredeyse dik durumdaki koltuk dayanağına yaslanmalıdır.
  • 1,50 m'nin altında ve on iki yaşından küçük çocuklar, daima uygun çocuk emniyet tertibatları ile emniyete alınmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir