Paralel yapraklı makas yayların ne tür özellikleri vardır?

Bu süspansiyon tipleri kamyon ve otobüslerde ön süspansiyon için ve ticari araçlarda ise arka süspansiyonlar için kullanılır.
Özellikleri:
Makas ile aks için ayrı bir bağlantı gerekmediğinden dolayı süspansiyonun yapısı basittir fakat ona kıyasla kuvvetlidir.
Aksın konumu makasların taşıyıcısı du­rumunda olduğundan yumuşak bir makas kul­lanılması çok zordur. Onun için bu tip süspansiyonlar sürüş konforu açısından iyi de­ğildir.
Sürüş konforu, makas yayların içindeki iç sür­tünme nedeniyle azalmaktadır. Ani hızlanma ve frenleme torku, dairesel salı­nım ve titreşim meydana getirilmesine meyilli­dir. Dönüşlerdeki dairesel salınım ise aracın burnunun dalmasına ve araç arkasının savrul­masına neden olur.
Kaynak: Toyota Eğitim Kitabı “Süspansiyon Sistemi” Bölüm 10 ve Step 2 kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir