Pagani Huayra nasıl bir araç?

Aracın tasarımında en çok dikkat çeken nokta kanat şeklinde açılan kapıları. İç mekânda ise şık detaylar düşünülmüş. Deri ve alüminyum kaplama parçalarla şekillendirilmiş iç mekânda lüks ve sportiflik bir arada sunulmaya çalışılmış. Özellikle vites kolunun açık bırakılmış alt kısmı bu aracın safkan performans sunabilecek kapasitede olduğunu vurguluyor. Orta konsola yerleştirilmiş büyük dokunmatik ekran artık lüks spor araçların olmazsa olmazlarından.
Yeni Pagani modeli, tamamen karbon titanyumdan üretilmiş monokok gövdesinin de büyük katkısıyla 1350 kg ağırlığa sahip. Aracın başka kısımlarında da bol bol karbon fiber kullanıldığını görüyoruz. Aslında yeni model ağırlık olarak Zonda’dan 120 kg daha ağır. Bunun sebebiyse Amerikan güvenlik kurallarına uyması için yapılan geliştirmeler olarak açıklanıyor.
Pagani mühendisleri aracın tasarımında en yüksek verimliliği elde etmek için oldukça fazla çaba sarf etmiş. Huayra’nın yüksek hızlarda yere basma etkisini arttırmak için birbirinden bağımsız hareket edebilen dört farklı spoyler tasarlanmış. Ayrıca aracın motorunu soğutabilmek için de motor bölümüne giden birçok kanal eklenmiş. Pagani Huayra’nın orta kısmında, Mercedes-Benz AMG takımının Pagani için özel ürettiği 6.0 litrelik V12 motor bulunuyor. Çift turbolu ünite 700 hp güç ve 1000 Nm’nin üzerinde tork üretebiliyor.
Stuttgart’lı üreticiden alınan motor, gücünü çift kavramalı 7 kademeli sıralı şanzımanla arka aksa gönderiyor. Bir milyon Euro civarında fiyat etiketine sahip olması beklenen Huayra’nın performans verileriyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı ancak aracın 0-100 km/h hızlanmasının 3,3 saniye civarında olması ve maksimum 370 km/h hıza ulaşacağı tahmin ediliyor.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir