Overboost motorlara nasıl uygulanmaktadır?

Overboost motorlara nasıl uygulanmaktadır?
Bazı araçların motorlarında overboost uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama nasıl yapılmaktadır? Bu uygulama bir chiptuning uygulaması mıdır? Teşekkürler.
Değerli Okuyucum,
Overboost aşırı beslemeli motorlarda beslemeye bağlı olarak turboşarjın veya süperşajın elektronik kontrol ünitesinin programlandığı maksimum basıncın üstünde basıncın motora uygulaması durumudur.
Peki bu nasıl sağlanıyor?
Elektronik sistem, gaz pedalına basma hızından overboost ihtiyacını algılıyor. Otomotiv üreticisinden üreticisine değişmekle birlikte overboost modu uygulanan aşırı doldurmalı motorlarda 0,8 ya da 0,9 bar olan giriş basıncı 1 ya da 1,3 bara yükseltilir. Bu şekilde çok kısa bir süreyle ek tork ortaya çıkıyor ve bundan sonra kontrol ünitesi hatasız bir biçimde torku normal değerine dönecek şekilde düzenliyor. Bu fonksiyon, sürücünün sollama işlemini hızlı ve güvenli bir biçimde tamamlamasına yardımcı olmak üzere bazı araçlarda uygulanmaktadır.
Overboost durumu günümüz fabrika çıkışı araçlarda eğer chiptuning yapılmamışsa sadece anlık olarak gerçekleşebilir. En kısa sürede elektronik kontrol ünitesi (ECU) gerekli önlemi alır ve aşırı basıncı düşürür. Ancak chiptuning gibi modifikasyonlarla aracın limitleriyle oynanmışsa, tehlike sınırı daha yukarı çekilmişse ECU overboost’a geç tepki verir veya tepki vermez. Tabi bu durum kısa sürede yüksek hararete sebebiyet verebilir. Normalde overboost fonksiyonu olan bazı araçlarda maalesef hem motor sıcaklık göstergesi hem de turbo basınç göstergesinin bulunmaması büyük bir eksiklik.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir