Otomobilinizi yaza hazırlayın

Kış mevsiminin olumsuz yol koşullarında yıpranan otomobilinizi, yaz boyunca sorunsuz kullanmak istiyorsanız, baharın bu günlerinde aracınıza tepeden tırnağa bir bakım yaptırmanızın tam zamanı. Check-up yaptırır gibi otomobilinizi tepeden tırnağa kontrol ettirmelisiniz. Basit gibi görünen bir arıza, daha sonraki günlerde önemli problemlere yol açabilir. Yaz boyunca başınız ağrımadan otomobilinizi kullanmanızın yolu, iyi bir bakım yaptırmaktan geçiyor. Otomobilinizin özellikle; ön takımını, rot-balansını, süspansiyon ve amortisörlerini kontrol ediniz./ettiriniz. Ayrıca direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Fren sisteminde; balataların bakımının yapılması, gerekiyorsa değiştirilmesi ve fren hidrolik seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor. Kışın nem alabileceği için fren hidroliği mutlaka kontrol edilmeli ve gerek görülürse değiştirilmelidir.
Motor bakımında; bujiler, hava filtresi, motor yağı, polen filtresi, yakıt filtresi, radyatör suyu, antifriz seviyesi ölçümü, elektrikli fanın devreye girme derecesi ve kayışların kontrolü yapılmalıdır. Devir daim pompası ve onunla ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli ve kelepçeler yenilenmelidir. Akü bakımının da ihmal edilmemesi gerekir. Oksitlenen akü başlarının sıcak suyla temizlenmesi, akü suyu bitmişse saf suyla takviye yapılması gerekir.
 
Otomobilin yolla temasını sağlayan tek unsur olan lastiklerin önemi göz ardı edilmeyecek kadar büyüktür. Bu yüzden sürüş güvenliği açısından lastikler hayati önem taşır. Şayet aracınızda kış lastikleri takılı ise mutlaka çıkarılması gerekir. Buna ilave olarak lastiklere yanlış basınç uygulanması kötü yol tutuşuna ve fren mesafesinin uzamasına neden olur. Ayrıca lastiklerde balans bozukluğu olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
 
Cam suyu fıskiyelerini ve silecek lastikleri kontrol edin ve gerekirse değiştirin. Buna ek olarak cam suyu eksikse tamamlayın. Klima ve havalandırma sisteminin bakımını yapın. Far ampullerini kontrol edin ve far ayarlarında bozulma olup olmadığını tetkik ettirin.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir