Otomobilin Siste Kullanılması Esnasında Yapılması Gerekenler?

Eğer sis yoğun ise, zorunlu olmadıkça yola çıkmayınız. Eğer puslu havada ve yoğun sis tehlikesi olduğu zamanlarda otomobilinizi kullanmak zorunda iseniz:

  • Yavaş gidiniz.
  • Gündüz bile olsa; kısa farlarınızı, arka sis lambalarınızı ve eğer mevcut ise ön sis lambalarınızı yakınız.
  • Otomobilinizi uzun farlarınızı yakarak kullanmayınız.

Önemli Not: Görüş mesafesinin iyi olduğu yollarda arka sis lambalarınızı söndürünüz. Bu lambaların parlaklığı arkanızdan gelen otomobilde bulunanları rahatsız edebilir.

  • Siste asfaltın daha ıslak olduğunu ve dolayısıyla her türlü manevranın daha zor ve durma mesafesinin daha fazla olduğunu unutmayınız.
  • Önünüzde giden araç ile aranızda uygun bir mesafe bırakınız.
  • Mümkün olduğu kadar, ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçınınız.
  • Mümkün ise diğer otomobilleri sollamayınız.
  • Durmanız gerekirse (arıza, görüş azalması gibi durumlarda) yolun dışında durmaya çalışınız. Dörtlü flaşörleri ve mümkün ise kısa farları yakınız. Başka bir aracın gelmekte olduğunu anladığınızda, ritmik olarak kornaya basınız.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir