Otomobil camları ve karoserin camla takviyesi hakkında bilgi veriniz?

Otomobil camları düz camdan üretilirler. Eri­me 1550 oCde gerçekleşir, da­ha sonra sıvı bir çinko banyosuna sokulur ve 600 oCye soğutu­lur. Bu sırada çok yük­sek kalitede yüzey oluşur. Tek tabakalı güvenlik camı (ESG) termik bir tavlama sürecinden geçirilir ve burada yüzey güçlü bir ön gerilim ka­zanır. Bu sayede ESG camı kırılma sırasında parçacıklar halinde dağılır.

Karoserin camla takviyesi de taşıyıcı bir fonksiyon olur. Bu nedenle ön ve arka camlar genellikle karosere yapıştırılmaktadır. Genellikle, sadece ön cam olarak kul­lanılan tabakalı güvenlik camında iki cam tabakası plas­tik bir folyo vasıtasıyla birbirine yapıştırılmıştır. Bu kırıl­ma esnasında camın dağılmasını önler ve özel kırılma oluşumu ile görüşü sağlar. Çatlakların ilerlemesi büyük ölçüde önlenir. Aracın büyük formatlı diğer camları tek tabakalı güvenlik camından oluşur. Bunlar da kırıldığın­da yaralanmayı önlemek amacıyla küt köşeli parçacıklar halinde dağılırlar.

 

Kaynak: Volkswagen tarafından yayımlanan “Otomobil Teknolojisinin Temelleri“(2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir