Otomatik şanzımanda araç üstü kontrollerin detayları

İlk kontroller: Birçok durumda, bir ön kontrol ve gerekli ayarları gerçekleştirerek problemin basitçe çözümlenmesi mümkündür. Böylece, ön kontrol ve ayarların bir sonraki işleme geçmeden önce gerçekleştirilmesi kesinlikle gereklidir.
Otomatik şanzıman yağının kontrolü: Vites P konumunda, motor rölantide ve Şanzıman yağ sıcaklığı 80 ºC de ölçüldüğünde Otomatik şanzımanın uygun çalışması için, yağ seviyesi ortada, yağ çubuğunun işaretleri arasında ” 80 °C ” alanında olmalıdır.
Otomatik şanzıman yağının cinsi: Şanzıman tipine göre TIS 2000 ‘de belirtilen ATF yağı kullanılmalıdır.
Otomatik şanzıman yağının renk ve koku kontrolü: Eğer yağın rengi siyahlanmışsa veya yağdan yanık kokusu geliyorsa, yağı değiştirin. Kokuyu yeni şanzıman yağı ile kıyaslayın. Yağın rengi kırmızı-kahverengi ile kahverengi arasıdır ve şeffaf değildir. Yağ tabakası rengi altın sarısı İçinde parçacıklar yok bariz bir koku yok.
Yağ sızıntısını kontrol edin: Aracı lifte alarak motoru çalıştırınız. Alt taraftan şanzıman çevresini yağ kaçağı veya sızıntısı olup olmadığını gözle kontrol ediniz.
Vites konumunun kontrolü:
a) Doğru pozisyon gösterimi
b) Yumuşak vites geçişi
c) Boşta çalıştırma anahtarının çalışması
Motor rölanti devrinin kontrolü: Bütün aksesuarlar kapalı, vites N veya P konumunda ve motor soğutma suyu sıcaklığı 80 °C ‘de veya motor çalışma sıcaklığında, araç için uygun olan rölanti devrinde olup olmadığını kontrol ediniz.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir