Organik Ulaşım Yaklaşımı

Organik ulaşım insan hareketliliğini merkeze alan, yaya, bisiklet, toplu taşıma ve otomobil kullanımını birlikte ve uyum içinde düşünen bir ulaşım sistemidir. Organik ulaşım kentsel dokunun sosyal ve fiziksel bileşenlerinin değerlerini koruyarak sağlıklı yaşam alanına dönüştürmeyi hedefler. Bu nedenle kentsel ulaşım sisteminde insan hareketlerini ve yolculuklarını erişilebilirliğin temeli olarak alır. Kentlerin daha sağlıklı olması için mevcut dokunun devamlılığını sağlayan çevre dostu, ekonomik, tarihi ve sosyal dokuya saygılı, bütünsel bir ulaşım biçimidir. Otomobil odaklı olarak benimsenen trafik kültürünü disiplinler arası işbirliği ile yeniden düşünür. Değişimi toplumsal, ekonomik ve ekolojik boyutlarıyla değerlendirerek mekana yansıtır. Bu değişimde çocuklara, engellilere, bisikletlilere, yaşlılara, gençlere, özellikle toplumda ehliyeti olmayan kesime kentte dolaşım ve eşit erişim olanakları sunar. Bedene dayalı erişim olanaklarının yaygınlaştırılması ile toplum sağlığına destek verirken, yaya ve bisikleti kentsel ulaşımın çözümünde sisteme dahil ederek kentsel kamusal alanın paylaşımını arttırır. Organik ulaşım kentlerin doğal, tarihi ve kültürel dokularının geleceğe tahrip olmadan aktarılmasını sağlar.

Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Kevser ÜSTÜNDAĞ, “Organik Ulaşım Yaklaşımı” 3. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu Bildiri ve Sunum Kitabı, 2013.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir