Optik dönüş sensörü kontrol prosedürü

Sürüş sırasında normal dışı bir sarsıntı hissediliyor veya rölanti sırasında motor aniden duruyorsa, CKP sensörü kablo demetini sallayın. Motor duruyorsa zayıf temas kontrolü yapın. Elektronik endüktif CKP sensöründe, marşa basma sırasında takometre “0” devir gösteriyorsa, CKP sensörü ve ateşleme sistemini hasara karşı kontrol edin. Marşa basıldığında, takometre “0” devir gösteriyor ve motor çalışmıyorsa, ateşleme bobini için kullanılan ECM'deki güç transistörünü hasara karşı kontrol edin.
Optik CKP sensöründe, kontak anahtarı açık (motor çalışmadan) iken CKP sensörü atım sinyal veriyorsa, CKP sensörünü ve ECM'yi hasara karşı kontrol edin. Motor çalışmıyor ve marşa basma sırasında sensör çıkış sinyali “0” devir ise, CKP sensörü ve triger kayışını hasara karşı kontrol edin. CKP sensörü devri belirtilen değerin dışında ve rölanti mümkün ise, soğutma suyu sıcaklığı sensörünü arızaya karşı kontrol edin.
Dijital devre test cihazı sensörün devre kesintisi ve kısa devre durumunu ve soketin temas duru­munu kontrol için kullanılır. CKP sensörü periyodik sinyal ürettiği için çıkış dalga formunun osiloskop kullanılarak kontrolü gerekir.
Arıza Belirtisi:
Marş mümkün fakat motoru çalıştırmak zor.
Yakıt pompasını tahrik etmekte zorlanma.
Buji kıvılcım üretmekte zorlanıyor.
Sürüş esnasında motor bazen duruyor ve yeniden çalışmakta zorlanıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir