Önleyici yolcu koruma sistemi (PRE-SAFE) ne zaman devreye girer?

Önleyici yolcu koruma sistemi (PRE-SAFE®), belli başlı tehlike durumlarında emniyetiniz için koruyucu önlemleri devreye sokar. PRE-SAFE® şu durumlarda devreye girer;

.

Acil frenlemelerde, örneğin fren asistanı BAS aktif edildiğinde veya BAS PLUS* fren asistanı güçlü bir biçimde frenlediğinde

.

Sürüş dinamizmi açısından kritik durumlarda, örneğin araç fiziksel sınırlarının üzerine çıkarak savrulmaya başlarsa

Hızınız 30 km/h’nin üzerindeyse, PRESAFE aşağıdaki önlemleri devreye sokar;

.

Öndeki kemerleri önceden gerer.

.

Ön yolcu koltuğu veya elektrikli olarak ayarlanabilen arka, dış taraftaki koltuklar uygunsuz bir pozisyonda ise, daha iyi bir koltuk pozisyonu ayarlar.

.

Ortopedik veya sürüş dinamizmine uygun koltukların hava odacıklarının hava basıncı (minderin ve sırt dayanağının yan kısımları) arttırılır.

.

Araç savrulduğunda, ayrıca sürgülü tavan kapağı ve yan camlar da küçük bir aralık kalacak şekilde kapatır.

Herhangi bir kaza yaşanmadan tehlike durumu sona erdiğinde, PRE-SAFE® kemer ön gerdirmeyi tekrar gevşetir ve ortopedik ve sürüş dinamizmine uygun koltukların hava odacıklarının hava basıncını azaltır. PRE-SAFEin yaptığı ayarları tekrar geri alabilirsiniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir