Ofset (Kaçıklık) veya ovma aralığı nedir?

Tekerlek merkez hattının yer ile kesiştiği nokta ve direksiyon ekseninin yer ile kesiştiği nokta arasındaki mesafeye ofset (kaçıklık) veya ovma aralığı denir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Orhan ŞİMŞEK dedi ki:

    Merhaba,

    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimi sunarım. Ofset kelimesinin anlamını dağarcığımıza ekledik. Bunun beraberinde pozitif veya negatif ofsetin hangi parametrelerde nasıl etkileri olduğu konusunda bir paylaşımda bulunursanız beni çok mutlu edersiniz.

    Saygılarımla.

  2. Dr. Abdullah Demir dedi ki:

    Tekerlek Ekseninin Kaçıklığı (yani Ofset) ile ilgili Önemli Hususlar:
    1. Direksiyon Eforunun Azalması: Tekerlek, direksiyon ekseni etrafında sağa ve sola hareket ederken, tekerlek ekseninin kaçıklığı (ofset) nedeniyle bir direnç görecektir. Ofset miktarının büyüklüğüne ve yuvarlanma direnci oranında artan direksiyon eforu direksiyon ekseni üzerinde meydana gelmektedir. Direksiyon eforunun azaltılabilmesi için bu ofset miktarının azaltılması gereklidir. Ofset miktarını (kaçıklığı) küçültmek için aşağıdaki her iki metottan biri kullanılabilir.
    • Lastiklere pozitif kamber vererek.
    • Direksiyon eksenini eğerek.
    2. Direksiyon Tepkisinin Azaltılması ve Bir Tarafa Çekme: Kaçıklık büyük olduğunda, frenleme veya sürüşten kaynaklanan kuvvet, direksiyon ekseni çevresinde, şiddeti kaçıklığın miktarına doğru orantılı olan bir moment yaratır. Aynı zamanda, yoldan tekerleğe gelen darbeler de direksiyona vurarak direksiyonun ani hareketlerine veya çekmelere neden olur. Bu olay, kaçıklığın miktarı azaltılarak en aza indirilebilir. Eğer sağ ve sol direksiyon ekseni eğimleri (king pim açıları) arasında bir fark varsa, araç tipik olarak daha küçük açının olduğu tarafa (daha büyük kaçıklığı olduğu için) doğru çeker.
    3. Doğrusal Kararlılığın Geliştirilmesi: Direksiyon ekseni eğimi (king pim açısı), tekerlekleri dönüş tamamlandıktan sonra otomatik olarak düz hat konumuna geri getirmeye yardımcı olur.
    Önemli Not: Önden motorlu, önden çekişli otomobillerde, frenleme veya bir engele çarpma sırasında lastiklerde oluşan şokların direksiyon simidine aktarılmasını engellemek için ofset küçük tutulur (sıfır veya negatif). Bu şekilde, ani kalkış veya hızlanma esnasında sürüş kuvvetinin direksiyon ekseni çevresinde oluşturduğu moment etkisi de en aza indirgenmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir