Navigasyon sistemleri ve telematik hizmetler hakkında bilgi veriniz?

Navigasyon sistemleri uydu desteğiyle çalışırlar ve oto­mobil sürücülerinin yön bulmasını sağlarlar. Bir uydu alıcısı, navigasyon hesaplayıcısı ve CD-ROM üzerindeki yol haritası ile otomobil sürücüsüne kesin yön bulma yardımları verilmesi mümkündür. Sürücünün görüş ala­nı dahilindeki bir nokta matriks ekranı, yön okları ve uzaklık bilgileriyle somut rotayı gösterir. Bunun için yol­culuk başlamadan önce navigasyon hesaplayıcısına va­rış noktası girilmelidir.

 

Uydu navigasyonu, uydu belirleme sistemi GSP (Global Positioning System) sayesinde gerçekleşir. Kesin pozis­yonun belirlenmesi için en azından üç uydudan sinyal alınması gereklidir. Uyduların uzaydaki konumu farklı olduğundan, sinyallerin kesişme noktasında, aracın ke­sin pozisyonu 100 metrenin altındaki bir hassasiyetle bulunur. Radyo-navigasyon sistemi için uydu belirleme temel bilgi sağlayıcı olmasına rağmen, sistem kısa süre­li sinyal kesikliklerini dengeleyebilir. Kısa süreli sinyal kesiklikleri sırasında, örneğin yüksek binaların arasın­dan, vadilerden, tünellerden ya da çok katlı otoparklar­dan geçerken sürüş yönü ve yol mesafesi dönüş açısı sensörü ve tekerlek devir sensörlerinin devir impalsları ile hesaplanmaktadır. GPS sinyali tekrar alınmaya baş­lanınca, o ana kadar hesaplanan pozisyonun otomatik düzeltmesi yapılır.

Navigasyon sisteminin yardımıyla sürücü tamamıyla trafiğe konsantre olabilir. Akustik birimler ve sürücü­nün bakış açısı dahilindeki açık, gör­sel sinyaller sürücüyü belirlenen ye­re yönlendirir.

 

Ek bir rahatlığı da telematik hizmetler sağlamaktadır. Sürücünün bu hizmetleri alabilmesi için bir mobil telefona ihtiyaca vardır. Bu hizmetlerin içerisine trafik rotası için iyileştiril­miş trafik bilgileri ve ayrıca acil du­rumlarda devreye giren özel bir gü­venlik sistemi de girmektedir. Ağır trafik kazası sonrasında, mobil tele­fon vasıtasıyla en yakın aktarım biri­mi otomatik olarak bilgilendirilerek kurtarma için çok önemli ölçüde zamanın kazanılmasını sağlar.

Telematik hizmetler kavramı adı altında deği­şik servis hizmetleri bir araya getirilmiştir. Siste­min temeli, cep telefonu ve uydu navigasyonudur. Birçok hizmetin yanında iyileşti­rilmiş trafik bilgileri ve otomatik acil durum çağ­rısı bulunmaktadır. Trafik bilgileri örneğin polis ve trafik hesaplama merkez­leri ve ayrıca kendi trafik bilgilendirme sistemin­den de sağlanmaktadır. Bil­giler, radyo dalgaları vasıtasıyla telematik merkezlere gönder­ilmektedir. Mobil telefonun SMS (Short Message Service) bilgi kanalı yoluyla göster­ge trafik bilgileri tablosu­nun ekranında yazı for- matında görüntülenir. Otomatik acil durum, bir düğmeye basmak sure­tiyle, sürücüyü ilgili acil yardıma bağlar. Eğer bir kaza sırasında hava yas­tıkları açılırsa, acil yar­dım otomatik olarak çalıştırılır. GPS yer belirle­me sayesinde telematik merkezi aracın nerede bulunduğunu anlayarak derhal harekete geçebil­mektedir.

 

Kaynak: Volkswagen tarafından yayımlanan “Otomobil Teknolojisinin Temelleri“(2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir