Motor yükü nedir?

Emme manifoldu basıncı direkt olarak motor yükü ile ilişkilidir. Motor yükünün (Engine load) hesaplanması için elektronik kontrol modülün (ECM) emme havası hacmini bilmesi gerekir. ECM, ne kadar yakıtın püskürtüleceğini ve diğer fonksiyonları hesaplamak için emme manifoldu basıncını (MAP) bilmelidir. Havanın basıncı ve sıcaklığı göz önüne alınarak, havanın yoğunluğu hesaplanır. Böylece, geçen havaya ne kadar yakıt püskürtüleceği tespit edilir.
Motorun soğuk çalıştırılmasında çok yüksek bir pals genişliğine (pulsewidth) gerek duyulur. Pulse genişliği (Püskürtme aralığı) temel olarak motor yüküne ve motor soğutma suyu sıcaklığına bağlıdır. Daha büyük motor yükü daha büyük gaz kelebeği açıklığı demektir. Bu durum da daha fazla hava emişi ve daha büyük pals genişliği demektir.
 
Bir motordaki yük, motorun yapması gereken iştir. Araç yokuş yukarı çıkarken ya da ekstra yük çekerken taşıtın motor yükü artar. Motor yükünün iyi bir göstergesi, emme manifoldu vakumudur. Hafif yük koşullarında, emme mannifoldu vakumu oldukça yüksektir ve silindirlere gönderilen yakıt hava karışım miktarı da oldukça düşüktür. Bundan dolayı gaz kelebeği sadece kısmen açıktır. Ağır yük koşullarında ise emme manifoldu vakumu oldukça düşüktür ve silindirlere gönderilen yakıt hava karışım miktarı da oldukça yüksektir. Bu durumlarda gaz kelebeği oldukça açıktır. Bu karışım daha yüksek sıkıştırma/kompresyon basıncına neden olur ve silindirlerde vuruntu eğilimi artar. Ağır yük koşullarında, ateşleme zamanının geciktirilmesi ile normal yanma sağlanır.
 
MAP sensörü ile motor yükü tanımlanabilir. Bu amaçla emme manifoldundaki vakum değişimleri izlenir. Motor yükü arttığı zaman, manifold vakumu azalır. Vakum rölantide en yüksek değerindedir. Hızlanma ve gaz kelebeğinin tam açık (wide open throttle) olduğu durumlarda düşer. Elektronik kontrol ünitesi, MAP sensörü verilerini işleyerek, ateşleme zamanlamasını ve yakıt karışımını değiştirir.
 

Sözün özü: Motor yükü artarken enjeksiyon süresi de artar. Bir motorun ne kadar güç/zor koşullarda çalıştığının yüzde olarak ölçülmesidir. Yokuş aşağı seyirlerde motor oldukça düşük yüktedir. Ancak oldukça yüklü olan bir taşıtın yokuş yukarı çıkışında motor oldukça yüksek yüktedir. Motor yükü genellikle emiş havası akışından bir okuma alınmasıyla ölçülür.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

1 Cevap

  1. Feridun Karabut dedi ki:

    Hocam güzel yazı için teşekkürler,

    Fiat stilo 1.6 16V motor için

    Program değerlerinde

    Motor Yükü: 8250 Kg/h
    Atmosfer basıncı: 983 mBar
    Enjeksiyon süresi: 3,362 ms
    Motor ısısı: 93 C
    Hava sıcaklığı: 75 C
    Emiş basıncı: 367 mBar

    değerlerini alıyoruz.

    Sistemi okurken nasıl bir yol izleyebiliriz sizin yorumunuz ne olur.

    Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir