Motor yağının kontrol edilmesi

Seviye çubuğunun yerini tespit edin: Seviye çubuğu, motor bloğu tarafında yer alır ve genellikle ayırt edici şekli veya parlak renkli sapı ile bulunması çok kolaydır.

Seviye çubuğunu çıkarın, silin ve temizleyin: Seviye çubuğunu çıkarın, yağ damlalarını bir bez yardımıyla alın ve silip temizleyin. Yağ seviyesinin tamamlanması gerekip gerekmediğini göstermek için çubuğun alt ucunda işaretler vardır.

Yağ seviyesi değerini okuyun: Seviye çubuğunu değiştirin ve tekrar karterin içinde aşağı doğru olabildiğince itin. Tekrar çıkarın, yağ seviyesi, seviye çubuğu üzerinde açıkça görülecektir. Seviye “dolu” çizgisinin veya en üstteki çizginin altındaysa, motora o seviyeye kadar yeni yağ eklemelisiniz.

Yağın durumunu kontrol edin: Yağ çok koyu veya kirli görünüyorsa, koruyucu ve yağlama özelliklerinin bir kısmını yitirmiş olabilir ve yağın tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Servis kaydını kontrol edin veya müşteriye yağın en son ne zaman değiştirildiğini sorun.

Gerektiği takdirde seviyeyi ayarlayın: Ek yağ gerekirse, seviye çubuğu işaretlerini servis kitabı kılavuzundan kontrol ederek miktarı tahmin edin. Motorun üst kısmındaki doldurma kapağını çıkarın ve dökülmeyi önlemek için bir huni kullanarak motor yağını motora akıtın.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir