Monokok gövde yapılarının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Monokok gövde yapılarının avantajları:

  • Çarpma dirençleri yüksektir
  • Hafiftirler, bu durumdan dolayı hem yakıt tüketimi düşüktür hem de lastik deformasyonları daha azdır
  • Üretim maliyetleri daha azdır
  • Tasarımda esneklik sağlar
  • Yoldan gelen uyarıların yolcu bölgesine iletilmemesini sağlamak (şasi gibi rijit bir yapı olmadığından esneklik sağlar)
  • Toplam veya komponent bazında yaşam döngüsünü geliştirmek (gerilmelerin bir bölgede toplanmasını engeller, genele yayar)
  • Geniş kullanım alanı

Monokok gövde yapılarının dezavantajları:

  • Tamir edilebilmeleri şasili yapılara göre daha zordur. Metallerin kesilmesi gerekebilir. Şasili sistemlerde cıvatalı birleştirme yapıldığından bu uygulama daha kolaydır.
  • Metallerin kalınlığı daha ince olduğundan paslanma problemi ortaya çıkabilir. Koruma için galvanizleme yapılmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir