Mikroişlemci kontrollü gaz kesme sisteminin program verileri

Mikroişlemci programı yazılırken dikkate alınan hususlardan biri, gaz pedalı-gaz kelebeği orantılarının kurulmasıdır. Buna göre gaz kelebeğinin minimumdan, maksimuma kadar olan hareketi (kapalı durumdan tam açık duruma) o aracın azami hızı ile orantılı hale gelmektedir. Yani gaz pedalı boşta iken, gaz kelebeği kapalı durumda ve gaz kelebeğine sonuna kadar basıldığında kelebek tam açık olmaktadır. Eğer araç 180 km/h hız yapıyorsa ki örneğimizde bu değer alınmıştır, adım motorun 18 adımda kelebeği sürmesi gerekecektir. Böylece, her adımda yaklaşık 10 km/s hız sınırı verilmiş olacaktır. Potansiyometrik sensörde pedal hareketini 18 ayrı sinyalle mikroişlemciye aktaracaktır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus da hassasiyet olmaktadır. Eğer sistemin daha hassa olması istenirse bu adımlar ve sinyaller her 5 km/s hıza tekabül ettirecek şekilde arttırılabilir.
Tasarımı yapılan sistemde, ilk etapta mikroişlemci programı; kuru asfalt yoldaki sürtünme katsayısı değeri olan n= 0,6 ile, ortalama yuvarlanma direnç katsayısı f = 0,02 değerleri kullanılarak yazılmıştır.
Bir örnekleme yapmak gerekirse, araç 150 km/h hızda iken güvenlik mesafesi ölçüm sonucu ihlal edilmişse adım motor bir adım geri atacak ve hızda ortalama 10 km/h bir düşme olacaktır. Ancak ihlal durumu devam ediyorsa adım motorun adımlarını geri alması devam edecek, dolayısı ile gaz kesilmiş olacaktır. Bu esnada gaz pedalına sürücünün müdahalesi boşa çıkacaktır, çünkü verilerden biri de mesafe ihlali süresince pedal sinyallerinin mikroişlemci tarafından değerlendirilmeye tabi tutulmamasıdır.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Oto ElektroniğiDers Notları, 2009-2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir