Mesafe takip sistemlerinin zaafları?

Radar ve kamera ile yoğun trafiğin içinde süzülerek gitme fikri kulağa oldukça hoş geliyor. Ancak günümüzde kullanılan teknolojiyle beklenenin aksine genelde sorun yaşanıyor. Sabit hızlı bir konvoyda konforlu bir şekilde yolculuk etmek aslında bütün mesafe takip sistemleriyle mümkün. Oysa tecrübeli bir sürücü, koşullar değişir değişmez sistemin daha etkin bir şekilde cevap vermesini bekliyor. Şiddetli hızlanma, ani ve sert fren, ayrıca mesafe takibinin tamamen ortadan kalkması gibi oldukça sıkıcı durumlar ortaya çıkıyor. Buna karşın bu sistemler kazaları önlemede başarılı hamleler de gerçekleştiriyor. Erken uyarı ve gerektiği hallerde otomatik yavaşlama, güvenliği artıran önemli unsurlar.

Kaynak: auto motor & sport dergisinde 08/2008 tarihinde yayımlanan “Güvenli Takip”(Yazı: Jörn Thomas / Ümit Akkuyu) yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir