Mafsal nedir ve araçlarda kullanılan mafsallar ve çeşitleri

Tork, mafsallı miller ve tahrik milleri ile şanzımandan tahrik tekerleklerine iletilir. Standart yapılarda (Motor önde, tahrik arkada) şanzımandan diferansiyele güç ak­tarımı bir kardan mili ile sağlanır. Bağlantısı çapraz/istavroz mafsal veya kuru mafsallarla yapılır. Eğer arka sabit ak­sın yaylanması esnasında boylamasına mesafe değişik­likleri oluyorsa, kardan mili iki parçadan oluşmalıdır. Genellikle çelik borudan imal edilen kardan mili dönüş sırasında gövdeye vibrasyon aktarmamalıdır.

Arkadan tahrikte ve önden tahrikte tekerleklere iki tane aks mili gider. Direk­siyonun dayama noktasını ve yayların çalışma mesafe­sini sağlamak için, önden tahrikte aks mili mafsalları büyük sapma açılarına sahip olmalıdır. Ayrıca büyük di­reksiyon dayama noktası sırasında, çevirme hareketi akıcı biçimde gerçekleşmelidir ki titreşimler direksiyonu etkilemesin. Genellikle kutu veya küresel mafsal kulla­nılmaktadır.

Mafsal Çeşitleri:

  1. Kutu mafsallar açılarından (18°’ye ka­dar) bağımsız olarak akıcı bir hareket süreci­ne sahiptir. 24 milimet­reye kadar uzunluk de­ğişikliklerini karşılaya­bilirler.
  2. Küresel mafsallar 45°’ye kadar sapma açılarına sahiptir, ancak uzunluk değişikliklerini karşılayamazlar.
  3. Çapraz mafsallar dönme momentlerini ak­tarabilirler ve 15°’ye ka­dar sapma açısına sahip­tirler.
  4. Kuru mafsalların maliyeti daha düşüktür, bakım gerektirmezler ve darbe emme elemanları olarak kullanılırlar. Sap­ma açıları 5°’dir.
  5. Tripod mafsallar Mafsalın şekli) senkronize kayabilen mafsallar­dır ve mafsallı miller ile aks millerinde kullanılır­lar. 22°’ye kadar sapma açıları bulunur ve 30 mm’ye kadar eksenel kaydırmalara imkan ta­nırlar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir